Oktobri jau nomainījis drēgnais novembris – īstais laiks ietuntuļoties siltākā džemperī, ar tasi siltas tējas un iepazīties ar “iTiesības” oktobra lasītāko rakstu TOP 3.

1.vieta  Kam jāapmaksās slimības lapa bezalgas atvaļinājumā? 

Līdz ar rudeni ir klāt arī slimošanas laiks. Iedomāsimies situāciju – darbinieks visu savu bezalgas atvaļinājumu ir noslimojis. Ir atvērta gan darba nespējas lapa “A”, gan “B”, taču rodas jautājums par slimības lapu apmaksu. Vai bezalgas atvaļinājums beidzas līdz ar slimošanu? Vai darba devējam ir jāapmaksā slimības lapa “A” darbiniekam bezalgas atvaļinājuma laikā? Atbildes uz šiem jautājumiem savā publikācijā “Slimības lapa bezalgas atvaļinājuma laikā” sniedz jurists Kaspars Rācenājs.

K.Rācenājs skaidro, ka Darba likumā ir noteikts, ka ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu un papildatvaļinājumu pārceļ vai pagarina darbinieka pārejošas darbnespējas gadījumā. Vienlaikus DL nav noteikts, ka šāds noteikums būtu piemērojams gadījumos, kad darbinieks atrodas atvaļinājumā bez darba samaksas saglabāšanas jeb bezalgas atvaļinājumā. Līdz ar to pārejoša darbnespēja neietekmē bezalgas atvaļinājumu, respektīvi, nepārceļ vai nepagarina to.

“Ja darbniekam bezalgas atvaļinājuma laikā iestājas pārejoša darbnespēja, darba devējam nav pienākuma apmaksāt darbnespējas lapu “A”, jo saskaņā ar likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 36.pantu darba devēja pienākums slimības naudu aprēķināt par darbnespējas dienām (stundām), kurās darba ņēmējam būtu bijis jāstrādā,” norāda raksta autors.