No 2025.gada 1.janvāra plānotas izmaiņas personas identifikācijas jeb pieslēgšanās veidā valsts pārvaldes pakalpojumu portālā Latvija.lv. Turpmāk portālā varēs pieslēgties ar mobilo lietotni “eParaksts mobile”, personas apliecību (eID karti), “eParaksts” karti vai mobilās lietotnes “Smart-ID” kvalificēto versiju, kā arī citu Eiropas Savienības dalībvalstu oficiālajiem identifikācijas līdzekļiem. Ar banku izsniegtajiem internetbanku rīkiem portālā vairs nebūs iespējams autentificēties, informē Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministrija.

Ja portāla lietotājs šobrīd vēl neizmanto kādu no minētajiem elektroniskās identifikācijas līdzekļiem, ieteicams savlaicīgi ieplānot sev ērtākā līdzekļa uzstādīšanu viedierīcē vai eID kartes noformēšanu, kā arī nepieciešamo lietošanas prasmju apgūšanu.

Pēc Finanšu nozares asociācijas lūguma ir veikti grozījumi Ministru kabineta noteikumos, kas paredz atteikties no komercbanku internetbanku izmantošanas, lai pieslēgtos Latvija. lv. Plānotās izmaiņas neietekmēs lielāko daļu portāla lietotāju, kuri agrāk pieslēdzās Latvija.lv ar banku autentifikāciju, jo viņu rīcībā ir arī “Smart-ID” risinājums, kurš tiek izmantots autentifikācijai lielākajās Latvijas komercbankās jau kopš 2017.gada. Portālā Latvija.lv “Smart-ID” autentifikācija ir pieejama no 2023.gada.

2024.gada laikā kopējais portāla autentificēto apmeklējumu reižu skaits pārsniedzis 5,5 milj. Autentifikācijas statistika liecina, ka 36% lietotāju izvēlas “Smart-ID” risinājumu, 24% – e-paraksta risinājumus un 40% – internetbanku autentifikācijas risinājumus. Kopš 2024.gada maija novērojama tendence, ka samazinās internetbanku autentifikācijas izmantotāju skaits.