Ministru kabinets (MK) 2024.gada 1.oktobrī apstiprinājis grozījumus MK noteikumos Nr.224 “Patentu un patentu pieteikumu noteikumi”. Grozījumi izstrādāti, pamatojoties uz Patentu likuma grozījumiem, kas stājās spēkā šī gada 22.maijā, kā arī aktualizētas normas, kas saistītas ar pieteikumu iesniegšanas un noformēšanas prasībām, informē Patentu valde.

Atbilstoši Patentu likumā veiktajiem grozījumiem, arī MK noteikumos precizēts, kādas ziņas  par patenta pieteicēju (īpašnieku), izgudrotājiem un pārstāvi (ja tāds ir), jānorāda iesniegumā patenta piešķiršanai, un attiecīgi koriģēta arī MK noteikumu daļa par Patentu reģistrā iekļaujamajām ziņām. 

Virkne grozījumu noteikumos veikti saistībā ar patenta pieteikuma iesniegšanas formu, turpmāk par obligātu nosakot pieteikuma iesniegšanu elektroniski rediģējamā formātā. Nosacījumi koriģēti, lai atbilstu mūsdienu iespējām, klientu vēlmēm un  Patentu valdes praksei, jo lielākā daļa iestādes pakalpojumu tiek un var tikt nodrošināti pilnībā elektroniskā formātā, ietverot gan dokumentu apriti, gan ekspertīzes procesu līdz pat patenta apliecības izsniegšanai, attiecīgi noteikumos svītrotas aktualitāti zaudējušās normas, kas bija specifiskas patenta pieteikuma iesniegšanai papīra formātā. 

Pozitīvi, ka aktualizētie noteikumi paredz plašākas iespējas izgudrojuma vizuālam attēlojumam, pieļaujot arī daudzkrāsu zīmējumu, fotogrāfiju un telpisku attēlu iekļaušanu izgudrojuma aprakstā.

Jāatzīmē, ka joprojām tiek saglabāta iespēja patenta pieteikumu iesniegt arī papīrā formātā, tomēr jārēķinās, ka pēc eksperta pieprasījuma pieteikums tāpat būs jāiesniedz arī elektroniski.