Lai plašāk aizsargātu Latvijas autoru darbus un veicinātu legāla satura izmantošanu, Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) drīzumā varēs ierobežot un bloķēt pirātiskās tīmekļvietnes. To paredz Autortiesību likuma grozījumi, kas virzīti izskatīšanai, informē Saeima.

Izmaiņas paredz papildināt autortiesību regulējumu ar piekļuves ierobežošanu tīmekļvietnēm, kurās prettiesiski publiskoti autortiesību vai blakustiesību objekti. Turpmāk autori varēs vērsties NEPLP, ja viņu tiesības būs pārkāptas un viņu radītie darbi publicēti internetā nelikumīgi. Likuma izmaiņas paredz, ka NEPLP varēs ierobežot vai pat bloķēt prettiesiskas un kaitnieciskas interneta vietnes.

Patlaban, lai ierobežotu pirātiskās tīmekļvietnes, personas var vērsties tiesā.

2020.gadā Latvijas interneta lietotāji visbiežāk Eiropas Savienībā (ES) izmantoja nelegālu saturu – 13,9 reizes mēnesī (Igaunijā – 12,5, bet Lietuvā – 11,5; vidēji ES – 5,9 reizes mēnesī), liecina ES Intelektuālā īpašuma biroja veiktais pētījums.

Savukārt Kultūras ministrijas pētījumā norādīts, ka 2021.gadā 15% cilvēku pēdējā pusgada laikā izmantoja pirātiskās video satura straumēšanas vietnes. No tiem – 42,5% respondentu šādas vietnes lietoja ikdienā – vismaz reizi nedēļā vai biežāk.