Pirmo reizi ārkārtējā situācija Covid-19 izplatības dēļ Latvijā izsludināta 2020.gada 12.martā. Kopš šī datuma vīruss  ieņēmis būtisku lomu gan ikdienas dzīvē, gan tiesiskajā telpā. Kā ar tā radītajiem izaicinājumiem tika galā Latvijas tiesas? Aplūkosim vairākus būtiskus pandēmijas laika spriedumus!

Lai gan šobrīd Covid-19 izplatība Latvijā uzskatāma par kontrolētu, skaidrs, ka vēl vismaz kādu laiku Covid-19 un tā radītie riski būs daļa no mūsu ikdienas. Turklāt vairākas problēmas un tiesību jautājumi, kas bija jārisina Covid-19 ierobežojumu laikā, var būt aktuāli citās līdzīgās situācijās.

Tirdzniecības ierobežojumi

Satversmes tiesa (ST) 2022.gada 10.martā pieņēma spriedumu lietā 2021-24-03, kurā analizēti Covid-19 ārkārtējās situācijas laikā noteiktie ierobežojumi tirdzniecības centriem.

Lieta ierosināta pēc “Jysk” un divu tirdzniecības centru pieteikuma, un tajā ST vērtēja, vai Ministru kabineta (MK) noteikumi, kas paredzēja, ka tirdzniecības centrā, kura kopējā tirdzniecībai atvēlētā platība ir lielāka par 7000m2, var darboties tikai atsevišķu kategoriju veikali, atbilst Latvijas Republikas Satversmē nostiprinātajam vienlīdzības principam un tiesībām uz īpašumu.