2022. gada sākumā publiskajā telpā parādījās ziņas, ka Austrijas personas datu uzraudzības iestāde 2021. gada decembrī pieņēmusi lēmumu, ar ko faktiski atzina, ka "Google Analytics" izmantošana ir pretrunā Vispārīgajai datu aizsardzības regulai. Jau šā gada februārī sekoja turpinājums – arī Francijas uzraugs pieņēma līdzīgu lēmumu. Aplūkosim, kāpēc pieņemti šādi lēmumi un kādas sekas tie var radīt šī pakalpojuma izmantotājiem, tostarp Latvijā!

"Google Analytics" ir "Google" piedāvāts un uzņēmēju plaši izmantots pakalpojums, ar kura palīdzību iespējams iegūt datus par lietotāju apmeklējumiem, kas ļauj tīmekļa vietņu vai aplikāciju īpašniekiem analizēt, kā cilvēki izmanto viņu vietni vai aplikāciju un kuras sadaļas apmeklētas visbiežāk, tādējādi liecinot par lielāku interesi, u.tml.

Kas rada risku?

Gan reklāmdevēji, gan tīmekļa vietņu vai aplikāciju īpašnieki šobrīd paļaujas uz dažādām analīzes metodēm, tostarp uz "Google Analytics" sniegtajiem rezultātiem, lai gūtu ieskatu, kā viņu centieni pielāgot saturu pēc lietotāju vajadzībām rezultējas faktiskajos pārdošanas apjomos.

Lai "Google" varētu nodrošināt šādu pakalpojumu, tiek izmantots sīkdatņu kopums, ar ko faktiski katram apmeklētājam piešķirts unikāls identifikators. Eiropas datu uzraudzības iestādes uzskata, ka šāds identifikators satur personas datus, jo pastāv iespēja identificēt lietotāju arī citās vietnēs un sekot tā aktivitātēm.