2017.gadā blokķēdes (blockchain) tehnoloģijas un virtuālo valūtu attīstībai sekoja ne tikai mediji un nozares profesionāļi visā pasaulē. Stratēģijas, kā pelnīt, veicot darījumus ar virtuālajām valūtām, apsprieda arī parkos, kafejnīcās un frizētavās. Pat tik relatīvi mazā ekonomikā kā Latvija 2018.gada sākumā reti kurš vēl nav dzirdējis terminu "bitcoin".

Neskatoties uz popularitāti, likumdevējs vēl nav izstrādājis šīs nozares regulējumu. Arī parastam lietotājam trūkst saprotamas informācijas latviešu valodā, lai uzzinātu, kas īsti ir bitcoin. Tādējādi katrs situāciju interpretē atbilstoši savai izpratnei, aktualizējot daudz jautājumu. Daļu no tiem centīšos atbildēt šīs publikācijas ietvaros.

Kas ir bitcoin?

Bitcoin ir pasaulē populārākā virtuālā valūta. Atbilstoši Saeimas izstrādātajai definīcijai, kas 2017.gada nogalē ietverta Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumā, virtuālā valūta ir "vērtības digitālais atspoguļojums, kas var būt digitāli nosūtīts, glabāts vai tirgots un funkcionēt kā apmaiņas līdzeklis, bet nav atzīts par likumīgu maksāšanas līdzekli, nav uzskatāms par banknoti un monētu, bezskaidru naudu un elektronisko naudu, kā arī nav monetārā vērtība, kura uzkrāta maksājuma instrumentā [..]". Proti, virtuālā valūta ir digitāli atspoguļojama vērtība, kas pretēji tradicionālajai valūtai netiek pārvērsta banknotēs vai monētās, ar kurām ikdienā ierasts norēķināties par precēm un pakalpojumiem, – tā pastāv kā algoritms.