Lai apdrošināšanas līgumu noteikumi būtu skaidri saprotami patērētājiem un nerastos pārpratumu domstarpības par izmaksām, kā tas bija noticis pēc plūdiem šovasar, apdrošināšanas līgumos turpmāk līguma noteikumi būs jāformulē vienkāršā valodā un precīzi jādefinē apdrošinātie un neapdrošinātie riski, informē Ekonomikas ministrija (EM).

Plānotie grozījumi Apdrošināšanas līguma likumā paredz virkni precizējumu, taču to galvenais mērķis ir veicināt individuālu pieeju līguma noteikumu skaidrošanā un panākt, lai patērētājs patiešām saprot līguma noteikumus.

Ņemot vērā šī gada jūlija plūdu radītos postījumus, kā rezultātā apdrošināšanas atlīdzību izmaksas procesā radās apdrošināšanas ņēmēju neizpratne un domstarpības par apdrošināšanas līgumu nosacījumiem, augusta sākumā EM organizēja vairākas tikšanās ar Finanšu ministriju, Latvijas Banku (LB), Latvijas Apdrošinātāju asociāciju (LAA), Finanšu nozares asociāciju, Konkurences padomi un Patērētāju tiesību aizsardzības centru, lai pārrunātu jautājumus saistībā ar plūdu radīto apdrošināšanas atlīdzību izmaksas procesu, tajā skaitā par izmaksu atteikumiem un iespējām šo procesu pilnveidot.

Sadarbības rezultātā pēdējās iestāžu tikšanās laikā, kas notika šī gada 1.oktobrī, tika panākta vienošanās par attiecīgiem grozījumiem Apdrošināšanas līguma likumā.

LAA dati liecina, ka šogad pēc jūlijā notikušajiem plūdiem, apdrošinātāji bija saņēmuši 9400 atlīdzību pieteikumu (11.septembra dati) un rezervējuši atlīdzības 22,5 milj. eiro apmērā. Uz to pašu laiku apdrošinātāji bija izmaksājuši 13 milj. eiro, noregulējot 6300 jeb 68% pieteikumu.

Plānoto likuma grozījumu redakciju vēl ir savstarpēji jāsaskaņo LB un LAA, bet pēc tam EM to virzīs tālākai apstiprināšanai Ministru kabinetā.