Dažāda veida kredīti un aizdevumi, līzingi, overdrafti un kredītlīnijas mūsu dzīvē ienākušas uz palikšanu, tomēr arvien gadās situācijas, kad grūti orientēties dažādos jēdzienos – savukārt precīza finanšu instrumenta izvēle nodrošina izdevīgāko un piemērotāko līdzekļu piesaistes veidu. Šajā rakstā izskaidrosim galvenos kreditēšanas terminus un to atšķirības.

Kredītlīnija

Kredītlīnija ir labs risinājums, ja nepieciešama nauda neatliekamiem, lieliem pirkumiem vai jau sen plānotas ieceres īstenošanai. Kredītlīnija ir piemērota arī tad, ja nepieciešamo summu vēlaties izmantot pakāpeniski – pa daļām. Kredītprocenti būs jāmaksā tikai par to summu, kas jau izmantota.

Dažādas kredītiestādes piedāvā atšķirīgus kredītlīnijas apjomus, bet parasti tā tiek noteikta līdz trīs mēnešalgu apmēram. Tomēr klients, protams, var izvēlēties arī mazāku summu atbilstoši savām vajadzībām. Nauda kontā pārsvarā ieskaitīta uzreiz pēc līguma noslēgšanas. Lai atvērtu kredītlīniju, jābūt vismaz 18 gadus vecam minimālās algas saņēmējam.

Īstermiņa kredīts

Īstermiņa jeb tā dēvētais ātrais kredīts ieguvis sliktu slavu laikā, kad šim aizdevumu veidam bija galvu reibinoši kredītprocenti. No otras puses, šis kredīta veids paredzēts situācijām, kad nauda nepieciešama ātri un uz ļoti īsu termiņu, piemēram, uz vienu mēnesi līdz paredzamiem pietiekamiem ienākumiem tā atmaksai.

Īstermiņa kredīts nedrīkstētu izmantot kā risinājumu ilgākam periodam, jo kredītprocentos tiešām iznāks maksāt vairāk nekā par citu veidu aizņēmumiem. Visdažādākos kredītus iespējams ērti salīdzināt Sortter izveidotajā kalkulatorā.

Patēriņa kredīts

Patēriņa kredīts ir nauda, ko jūs aizņematies no bankas vai nebanku aizdevēja, lai iegādātos preces un pakalpojumus sev vai savai ģimenei. Patēriņa kredītu atšķirībā no kredītlīnijas nav iespējams izmantot pa daļām – par izsniegto naudu kredītprocenti tiek aprēķināti no tās ienākšanas brīža klienta kontā. Patēriņa kredīts tiek izsniegts gan fiziskām personām, gan uzņēmumiem.

Biežākie mērķi patēriņa kredīta ņemšanai:

  • preču un pakalpojumu iegādei;
  • automašīnas pirkšanai;
  • ceļojumam;
  • medicīnas pakalpojumu apmaksai;
  • dzīvokļa remontam.

Sortter-kreditu salidzinasana.jpg

Hipotekārais kredīts

Hipotekārais kredīts daudzu cilvēku dzīvē ir lielākais un nopietnākais ar finanšu līdzekļu aizņemšanos saistītais projekts, tāpēc tas jāizvēlas īpaši rūpīgi, salīdzinot visus tirgus piedāvājumus. Arī šajā situācijā lieti noderēs Sortter kredītu salīdzināšanas platforma tieši hipotekārajiem kredītiem.

Hipotekārajā kredītā iespējams saņemt vairākus simtus tūkstošus eiro, bet jāņem vērā, ka banka rūpīgi izvērtēs gan klienta kredītvēsturi – tātad jau saņemtos un atmaksātos kredītus, gan oficiālos ienākumus ilgākā laika posmā, jo kopējā ikmēneša kredīta maksājumu summa nedrīkstētu nepārsniegt 30% no kopējās ikmēneša ienākumu summas.

Izvēloties hipotekāro kredītu, jāizprot dažādi finanšu termini, tostarp tas, kas ir mainīgā un kas – fiksētā kredītlikme. Īsumā var teikt, ka fiksētā procentu likme ir stabila un var palikt nemainīga pat visu kredītlīguma darbības termiņu, savukārt mainīgā procentu likme mainās atkarībā no starpbanku aizdevumu likmēm – eirozonā tā atkarīga no EURIBOR likmes.

Ja EURIBOR likme, kā tas ir šobrīd, ir negatīva, kredītlīgumiem ar mainīgo likmi tiek aprēķināts EURIBOR procents 0% apmērā. Tādējādi kļūst acīmredzams, ka šobrīd izdevīgāki ir hipotekārie kredīti ar mainīgo likmi, tomēr tirgus situācija nākotnē var mainīties, un tas šajā gadījumā var spēlēt noteiktu lomu, jo mājokļa kredīts ierasti tiek ņemts uz ilgu atmaksas termiņu, sasniedzot pat 30 gadus.

Kredīta apkalpošanas izmaksas

Parasti kredītlīgumos tiek iekļautas arī kredīta izsniegšanas un apkalpošanas izmaksas, kas mazākām summām bieži neietekmē kredītņēmēja lēmumu, bet lielāku patēriņa kredītu un mājokļa kredītu gadījumā noteikti vērts salīdzināt arī šos maksājumus, kas būs daļa no kopā atmaksājamās summas.

Kopumā var teikt, ka pieejami pietiekami daudzi resursi ar kredītiem saistīto terminu izpētei, tāpēc galvenais ieteikums būtu izvēlēties sev piemērotāko finanšu līdzekļu piesaistes veidu bez steigas, izpētot visas iespējas un skaidri apzinoties, ko nozīmē katrs no finanšu instrumentiem un cik naudas kopumā būs jāsamaksā, lai veiksmīgi noslēgtu kredīta atmaksu.