Pirmdien, 18.09.2017., aviokompānija "Ryanair" paziņoja, ka kompānijas kļūdainas lidojumu plānošanas dēļ turpmāko 6 nedēļu laikā katru dienu tiks atcelti aptuveni 50 reisi, kas ir 2% no visu "Ryanair" reisu kopskaita. Arī Patērētāju tiesību aizsardzības centrs un Eiropas patērētāju informēšanas centrs ir saņēmis vairāku satrauktu aviopasažieru zvanus saistībā ar reisu atcelšanu un jautājumiem, kādas ir aviopasažieru tiesības šādā situācijā.

Aviokompānija ir atcēlusi lidojumus, kas tiek veikti visbiežāk, tādēļ vieglāk pieejami lidojumu pārreģistrācijai. Aviokompānija norādījusi, ka 75% līdz 80% pasažieru tiks pārvirzīti uz citiem lidojumiem 1 dienas ietvaros. Vienlaikus aviokompānija uzsver, ka pasažieriem tiks piedāvāts pārreģistrēties tikai uz pašas aviokompānijas reisiem. Tāpat norādīts, ka "Ryanair" nesegs lidojumu atcelšanas dēļ izrietošos zaudējumus patērētājiem, kas varētu rasties, piemēram, atceļot jau veiktās auto nomas vai viesnīcu pakalpojumu rezervācijas.

Eiropas Parlaments un Padome Regulā Nr.261/2004, ar ko paredz kopīgus noteikumus par kompensāciju un atbalstu pasažieriem sakarā ar iekāpšanas atteikumu un lidojumu atcelšanu vai ilgu kavēšanos un ar ko atceļ Regulu (EEK) Nr.295/91 noteikts, ka aviopārvadātājam ir pienākums katram pasažierim, kura lidojums ir ticis atcelts, izsniegt rakstveida informāciju par pasažieru tiesībām.

Ja aviopārvadātājs atceļ reisu, pirmkārt, jāļauj pasažierim izvēlēties, vai 7 dienu laikā saņemt atpakaļ par biļeti samaksāto naudas summu, vai arī mainīt ceļojuma maršrutu.

Otrkārt, ja pasažieris ir piekritis maršruta maiņai, aviopārvadātājam jāpiedāvā pasažierim bezmaksas ēdināšana un atspirdzinājumi, kā arī bezmaksas komunikācijas iespējas samērīgā attiecībā pret jaunā lidojuma gaidīšanas laiku. Ja jaunā lidojuma izlidošanas laiks ir vismaz dienu pēc atceltā lidojuma izlidošanas laika un pasažierim kādā vietā ir jāuzturas papildu 1 vai vairākas naktis vai ja kādā vietā ir jāuzturas ilgāk, nekā pasažieris bija plānojis, aviopārvadātājam jāpiedāvā pasažierim bez maksas izmitināšana viesnīcā un transports no lidostas uz izmitināšanas vietu.

Tiesības saņemt kompensāciju

Ja aviopārvadātājs ir informējis pasažieri par lidojuma atcelšanu vismaz 2 nedēļas pirms paredzētā izlidošanas laika, pasažierim ir tiesības saņemt atpakaļ par biļeti samaksāto naudas summu vai mainīt ceļojuma maršrutu, bet patērētājs nav tiesīgs saņemt kompensāciju;

Ja aviopārvadātājs informējis par reisa atcelšanu mazāk nekā 2 nedēļas pirms reisa izlidošanas, patērētājam ir tiesības saņemt kompensāciju, atkarībā no alternatīvā lidojuma izlidošanas un ierašanās galamērķī laika (skat. tabulu).

Pasažierim kompensācija nepienākas

Pasažieris informēts par reisa atcelšanu

Alternatīvā transporta izlidošana

Alternatīvā transporta ierašanās galamēķī

 7 līdz 14 dienas iepriekš

 Līdz 2 stundām agrāk, nekā bija plānots  sākotnējā maršrutā

 Līdz 4 stundām vēlāk, nekā bija plānots  sākotnējā maršrutā

 Līdz 7 dienām iepriekš

 Līdz 1 stundai vēlāk, nekā bija plānots  sākotnējā maršrutā

 Līdz 2 stundām vēlāk, nekā bija plānots  sākotnējā maršrutā

Lai patērētājiem būtu ērtāk un ātrāk vērsties gan pie pārvadātāja, gan nepieciešamības gadījumā uzraugošajā iestādē, pieejama Vienotā pasažieru sūdzības veidlapa, kura aizpildāma un nosūtāma patērētājam ērtākā veidā.