No 2024.gada 12.februāra uzsākta jaunā parauga pasu noformēšana. No iepriekšējā parauga pasēm tās atšķiras ar uzlabotiem inovatīviem pretviltošanas risinājumiem, kas pamatoti ar regulas 2252/2004 par drošības elementu un biometrijas standartiem dalībvalstu izdotās pasēs un ceļošanas dokumentos prasībām, informē Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde.

Inovatīvie pretviltošanas risinājumi nodrošinās gan pasu aizsardzību pret viltojumiem, gan to atbilstību jauna līmeņa drošības prasībām.

5.parauga pases dizaina vadmotīvs ir Latvijas daba visos gadalaikos. Šī ir pirmā Latvijas pase, kurā katrai lappusei ir cits dizains, tā būtiski paaugstinot pases drošības līmeni un apgrūtinot pases viltošanu. Tāpat jaunās pases dizaina elementi ir Latvijas Republikas simboli – ģerbonis, Latvijas karogs un himna –, vienojošais motīvs ir dzērves – kā migrējoši putni, kas simbolizē izceļošanu un atceļošanu. Pasē attēlota Latvijas dabas ģeogrāfiskā daudzveidība, kā arī 20 Latvijas dabā sastopami putni. Dabas fotogrāfiju autors ir Andris Eglītis.