Kā novērtēt krājumus gada pārskatā? Kura gada pārskatā jāiekļauj izmaksātās prēmijas? Kāda ir garantija programmēšanas darbiem? Atbildes uz šiem un citiem uzņēmuma ikdienā būtiskiem jautājumiem atradīsiet jaunajā drukātā žurnāla “iFiT” numurā!

Riski ir jāapzinās

Nereti uzņēmumi saskaras ar grūtībām bankas kontu atvēršanā un darījumu pamatojumu sniegšanā, kā arī tiek “iesaldēti” uzņēmumu līdzekļi bankas kontos, pastāvot aizdomām par potenciālajiem noziegumiem un šādu līdzekļu legalizāciju. Tādēļ dodamies intervijā pie Pauļa Iļjenkova, lai parunātu par komersantiem aktuāliem jautājumiem. Ar Pauli Iļjenkovu sarunājās Stella Kaprāne.

Kā nostiprināt piegādes ķēdi, uzlabojot finanšu rādītājus?

Finanšu cikla fāzē, kad tirgū valda liela neskaidrība vai makroekonomiskie rādītāji liecina par recesiju, pieaug finanšu resursu pieejamās cenas starpība lielu un mazāku uzņēmumu starpā. Tāpēc šobrīd reversais faktorings ir īpaši aktuāls risinājums, lai stiprinātu piegādes ķēdes un uzlabotu finanšu rādītājus. Par reverso faktoringu un tā priekšrocībām uzzinājām no AS “SEB banka” vecākā faktoringa produktu darījumu vadītāja Jāņa Moiseja.

Ziedojumi UIN deklarācijā

Neskatoties uz sarežģīto ekonomisko situāciju, daudzi uzņēmumi ziedo dažādām organizācijām dažādiem mērķiem. Lai atbalstītu ziedotājus, Uzņēmumu ienākuma nodokļa likumā ir iestrādāta iespēja ziedojumu summām piemērot nodokļa atvieglojumus. Par ziedojumiem UIN deklarācijā stāsta SIA “JOHANSONE UN PARTNERI” valdes locekle, zvērināta revidente Modrīte Johansone.

Kā novērtēt krājumus gada pārskatā?

Viens no svarīgākajiem uzdevumiem, sagatavojot gada pārskatu, ir pareizi novērtēt uzņēmuma krājumus, lai varētu noteikt reālo uzņēmuma peļņu un bilances aktīvu vērtību. Kā novērtēt krājumus tik augstas nenoteiktības apstākļos, kādi ir vērojami tagad? Skaidrību vieš Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes viesdocente, zvērināta revidente Anna Jesemčika.

Kura gada pārskatā jāiekļauj izmaksātās prēmijas?

Uz pirmšķietami vienkāršu jautājumu par prēmiju atspoguļošanu gada pārskatā atbilde ir izvērtusies krietni garāka, nekā gaidīts, un vēlreiz uzskatāmi parāda, cik liela nozīme ir darījuma pareizai izpratnei un interpretācijai, lai to pareizi atspoguļotu grāmatvedībā un nodokļu atskaitēs. Pētām kopā ar zvērināta revidenta palīdzi Katrīnu Linarti.

Kāda ir garantija programmēšanas darbiem?

Vai likumā ir noteikts garantijas termiņš izpildītiem programmēšanas darbiem, piemēram, izstrādātai mājaslapai? Kādā likumā tas norādīts? Vai pakalpojuma sniedzējs var atteikties no garantijas sniegšanas klientam? Uz šiem jautājumiem atbildes sniedza SIA “Zvērinātu advokātu birojs CersJurkāns” jurista palīdze Sabīne Beļska.

Šīs un citas tēmas lasiet “iFiT” aprīļa numurā! Vairāk par abonēšanas iespējām sadaļā Abonēšana.