Pavisam nesen, 16.01.2018., Latvijas Republikas Augstākās tiesas (AT) Administratīvo lietu departaments pieņēma teju vai skandalozu spriedumu muitas tiesībās. AT atcēla Valsts ieņēmumu dienesta (VID) lēmumu, ar kuru SIA "LS Customs Services" (Sabiedrība) uzrēķināts budžetā papildus maksājams muitas nodoklis un ar to saistīti maksājumi. Paredzams, ka šis spriedums ieviesīs izmaiņas VID praksē, kurā līdz šim ierasts diezgan formāli "atrakstīties" par neiespējamību piemērot kādu no muitas vērtības noteikšanas metodēm.

Faktiskie apstākļi

Sabiedrība 2011.gada jūnijā tranzīta procedūras ietvaros Ķīnas izcelsmes preces (bērnu divriteņus un to daļas) transportēja uz Krievijas Federāciju, šķērsojot Eiropas Savienības (ES) teritoriju. Sabiedrība Latvijas muitas kontroles punktā iesniedza muitas tranzīta deklarāciju, tomēr vēlāk pierādījumus par tranzīta procedūras pabeigšanu neiesniedza, līdz ar to nenoslēdzot tranzīta procedūru.

2011.gada septembrī VID aprēķināja preču muitas vērtību un noteica Sabiedrībai veikt valsts budžetā papildu maksājumus: muitas nodokli, antidempinga maksājumus un pievienotās vērtības nodokli, kopējai summai veidojot 21 464,83 Ls (30 541,70 EUR).