Tagad ikviens, arī uzņēmēji, var attālināti kārtot lietas, kurās nepieciešama notāra iesaiste. No 01.07.2018. Latvijas zvērinātu notāru klientu portālā konsultācija pie notāra var notikt videorežīmā un notariālās darbības var notikt attālināti.

Kopš šāda iespēja ieviesta, to jau ir izmantojuši vairāki cilvēki – gan privātpersonas, gan uzņēmēji, galvenokārt izsniedzot pilnvaras. Kā informē Latvijas Zvērinātu notāru padomē, notariālajām darbībām vairs nav robežu – videorežīmā ar notāru t.s. virtuālajā birojā ir tikušies cilvēki, kuri pašlaik atrodas Īrijā, Šveicē, pat ASV, un arī tepat Latvijā esoši.

Dokumentu sagatavošana un parakstīšana iesniegšanai uzņēmumu reģistram, parakstu apliecianāšana, pilnvaru izniegšana, nekustamo īpašumu darījumu noformēšana un īpašumtiesību reģistrēšana u.tt. – jebkuras notariālās darbības, t.sk. uzņēmējiem aktuālās, tagad ir iespējamas arī attālināti. Turklāt notariāts Latvijā ir pirmais Baltijā un Eiropā, kas ir pieejams tiešsaistē.

Pieteikšanās videokonsultācijai iespējama, Latvijas zvērinātu notāru portāla sadaļā "Meklēt notāru" izvēloties jebkuru notāru un atzīmējot, ka būs nepieciešama, piemēram, on-line pilnvara. Lai videokonsultācija varētu notikt, būs nepieciešama klusa un gaiša telpa, stabils interneta pieslēgums, dators, web kamera, mikrofons un austiņas vai skaļrunis, e-paraksts, pase vai eID karte, kā arī internetbanka.

Izmaksas par zvērinātu notāru pakalpojumiem videorežīmā, tāpat kā līdz šim klātienē, ir atkarīgas no veicamās darbības. Norēķināties par attālināti saņemtajiem pakalpojumiem var, izmantojot jebkuru banku.