Nodokļi jāmaksā visiem. Šķiet, ka tas ir skaidrs, taču uzņēmējiem Latvijā attiecības ar nodokļu administrāciju jeb Valsts ieņēmumu dienestu ir pastāvīgā kustībā un dinamikā. Apsveicami, ka beidzamā gada laikā pieaug vēlme iedalīt nodokļu maksātājus pēc to uzvedības un nodokļu maksāšanas kultūras, veidojot arī katrai grupai atbilstošu uzraudzības veidu.

Nodokļu ieņēmumi palielinās, taču, neskatoties uz straujo ekonomisko izaugsmi, Latvijā 2018.gadā diemžēl augusi arī ēnu ekonomika, sasniedzot 24,2% no iekšzemes kopprodukta. Baltijas valstu nodokļu administrāciju sanāksmē 2019.gada maijā iestādes vienojās, ka to būtiskākie izaicinājumi un stratēģiskie mērķi ir veicināt brīvprātīgu nodokļu saistību izpildi, mazināt nodokļu plaisu, motivēt darbiniekus un stiprināt kapacitāti. Plānots arī veicināt brīvprātīgu nodokļu saistību izpildi, kas paredz ne tikai mainīt sabiedrības kopējo izpratni par nodokļu samaksas nozīmi, bet arī veicināt rīcību.

Ko par uzraugošo iestādi domā paši uzņēmēji, kā viņi vērtē sadarbības, kuras mērķis ir iekasēt nodokļus un papildināt valsts budžetu, kvalitāti, un vai ir gatavi plašākai sadarbībai un nodokļu saistībām?