2024.gada 21.martā tika izskatīta kasācijas sūdzība par Rīgas apgabaltiesas spriedumu, ar kuru apmierināta ceļu satiksmes negadījumā cietušā prasība par apdrošināšanas atlīdzības piedziņu, informē Senāts.

Senāts šajā lietā vērtēja, vai strīda izšķiršanai piemērojamās tolaik spēkā esošo Ministru kabineta (MK) noteikumu Nr.331 “Noteikumi par apdrošināšanas atlīdzības apmēru un aprēķināšanas kārtību par personai nodarītajiem nemateriālajiem zaudējumiem” normas ierobežoja prasītājam izmaksājamās apdrošināšanas atlīdzības apmēru.

Persona cieta ceļu satiksmes negadījumā. Tiesa krimināllietā negadījuma izraisītāju atzina par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā un nodibināja cietušā tiesību uz morālā kaitējuma atlīdzību. Atlīdzība tika piedzīta no vainīgās personas un no sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības apdrošinātāja tolaik spēkā esošajos MK noteikumos noteiktajā apmērā. Apdrošinātājs attiecīgo naudas summu izmaksāja. Pēc vairākiem gadiem cietušais vērsās tiesā ar prasību pret apdrošinātāju par morālā kaitējuma atlīdzību lielākā apmērā, uzskatot, ka viņam noteiktais kaitējuma atlīdzinājuma apmērs ir netaisnīgi mazs.