Oficiālā elektroniskā adrese jeb oficiālā e-adrese ir elektronisks risinājums, kas nodrošina ērtu un drošu saziņu starp valsts iestādēm un privātpersonām. Šīs sistēmas ietvaros praktiski nav krāpniecības riska un ziņojumi nevar pazust pasta kļūdas vai nepareizi norādītas adreses dēļ. Šobrīd norit darbs, lai pilnībā ieviestu e-adresi Latvijā.

Raksta līdzautori: Ieva Andersone, ZAB "SORAINEN" partnere, zvērināta advokāte, Zane Paeglīte, ZAB "SORAINEN" vecākā juriste, Krista Niklase, ZAB "SORAINEN", jurista palīgs

No 2018.gada 1.jūnija e-adreses izveidotas visām valsts un pašvaldību iestādēm, publiskiem nodibinājumiem, prokuratūrai un privātpersonām, kam deleģēts valsts pārvaldes uzdevums. Uzņēmumi un fiziskas personas šobrīd e-adresi var izmantot brīvprātīgi, bet drīz tas paredzēts kā obligāts pienākums. Tā vietā, lai valsts iestāde vai tiesa sūtītu uzņēmumam vai privātpersonai nozīmīgus dokumentus uz to reģistrēto adresi, līdz ar e-adreses reģistrāciju visa informācijas apmaiņa šo personu starpā notiks slēgtas elektroniskās vides ietvaros.