Latvijā jau gadiem ilgi izskan pārmetumi par ilgajiem tiesas procesiem starp nodokļu maksātājiem un Valsts ieņēmumu dienestu (VID). Mierinām sevi ar domu, ka gan jau katrā valstī ir savas problēmas un grūtības. Vai tā tiešām ir? Salīdzināsim, kādas ir iespējas vienoties ar valstu ieņēmumu dienestiem Baltijas valstīs, kādas atšķirības novērojamas un vai tiešām problēmas ir tikai Latvijā?

Faktos balstīts stāsts

Satiekas latvietis, lietuvietis un igaunis. Latvietis tāds zili-melns, nogurušu skatienu, ar tumšām ēnām zem acīm, knapi turas uz kājām.

"Ko tu tāds noguris?" igaunis jautā latvietim. "Ak, vai! Pirms vairākiem gadiem VID veica auditu. Nu jau piekto gadu cīnos par savu taisnību tiesā, bet šim strīdam neredz ne gala, ne malas. VID neatkāpjas un cīnās līdz pat pēdējai asins pilītei," paskaidro latvietis.

"Kāpēc nevienojies ar VID un nebeidz šo strīdu?" jautā lietuvietis. "VID uzskata, ka krāpos ar nodokļiem. Lai vienotos, man tas jāatzīst un jāsamaksā uzrēķinātais pamatparāds, kā arī 50% nokavējuma naudas un 50% soda naudas. Es nevaru atzīt to, ko neesmu darījis. Turklāt arī summas, ko VID gatavs atlaist, ir pārāk mazas, lai tā riskētu ar savu reputāciju," atbild latvietis.

"Tad vienojies ar VID par citām summām!" izbrīnīts saka lietuvietis. "Ak, nē! Šīs summas noteiktas likumā, un VID nevar vienoties par citām," atbild latvietis.