Darbinieks (precizitātei jānorāda, ka viņa pienākumos neietilpst auto vadīšana) 2.reizi darbavietā ir ieradies iereibis. Kā rīkoties ar šādu darbinieku? Vai un ar kādiem pamatojumiem viņu iespējams atbrīvot? Vai jāveic alkohola pārbaude?

Darba devēja uzteikuma kartība situācijā, kad darbinieks, veicot darbu, ir alkohola, narkotiku vai toksiska reibuma stāvoklī, regulēta Darba likuma (DL) 101.panta pirmās daļas 4.punktā, kā arī 101.panta otrajā un trešajā daļā, kurā noteikts: ja darba devējs ir nodomājis uzteikt darba līgumu, pamatojoties uz šā panta pirmās daļas 4.punktu, viņam ir pienākums pieprasīt no darbinieka rakstveida paskaidrojumu. Lemjot par iespējamo darba līguma uzteikumu, darba devējam ir pienākums izvērtēt izdarītā pārkāpuma smagumu, apstākļus, kādos tas izdarīts, kā arī darbinieka personiskās īpašības un līdzšinējo darbu. Darba devējs var uzteikt darba līgumu, pamatojoties uz šā panta pirmās daļas 4.punktu, ne vēlāk kā 1 mēneša laikā no pārkāpuma atklāšanas dienas, neieskaitot darbinieka pārejošas darbnespējas laiku vai laiku, kad viņš ir bijis atvaļinājumā vai nav veicis darbu citu attaisnojošu iemeslu dēļ, bet ne vēlāk kā 12 mēnešu laikā no pārkāpuma izdarīšanas dienas.

DL nav paredzēta reibuma stāvokļa pierādīšanas kārtība, tādēļ atrašanos alkohola, narkotiku vai toksiska reibuma stāvoklī var konstatēt ar jebkuriem Civilprocesa likuma 17.nodaļā "Pierādīšanas līdzekļi" paredzētajiem pierādīšanas līdzekļiem (ar paša darbinieka paskaidrojumu, ar attiecīga akta sagatavošanu, ar liecinieku liecībām, ar medicīnas darbinieku atzinumu, ārstu ekspertīzes atzinumu u.c.).

Tādējādi darba devējs nav ierobežots reibuma stāvokļa konstatēšanā kādā noteiktā veidā medicīnas iestādē. DL arī nav paredzētas nekādas reibuma pakāpes gradācijas, galvenais ir fakts - reibuma stāvoklis, līdz ar to, lai konstatētu šādu stāvokli, darbinieks nosūtāms uz medicīnisko pārbaudi, kur ārsts būs tā persona, kas konstatēs minētā fakta esamību vai neesamību. Šādā situācijā alkohola, narkotisko, psihotropo vai toksisko vielu ietekmes pārbaudes kārtība regulēta Ministru kabineta noteikumos Nr.394 "Alkohola, narkotisko, psihotropo vai toksisko vielu ietekmes pārbaudes kartība".

Ja darbinieks atsakās veikt medicīnisko pārbaudi, darba devējs ir tiesīgs sastādīt aktu, norādot tajā tās pazīmes, kas apliecina darbinieka atrašanos reibuma stāvoklī, piemēram, alkohola smaka, nestabila, grīļīga gaita, neadekvāta uzvedība u.tml. Šāds akts jāparaksta darba devējam un vismaz 2 pieaicinātajām personām. Turklāt ar šo aktu iepazīstināms arī darbinieks.

DL 101.panta pirmās daļas 4.punkts jāskata kopsakarā ar DL 58.panta trešās daļas normu, kurā noteiktas darba devēja tiesības atstādināt darbinieku no darba, ja šis darbinieks, veicot darbu vai arī atrodoties darba vietā, ir alkohola, narkotiku vai toksiska reibuma stāvoklī, kā arī citos gadījumos, kad darbinieka neatstādināšana no darba var kaitēt viņa paša vai trešo personu drošībai un veselībai, kā arī darba devēja vai trešo personu pamatotām interesēm.

Valsts darba inspekcija (VDI) informē, ka nesniedz ieteikumus konkrētu situāciju risināšanai, jo tiesiska strīda gadījumā tiek ņemti vērā visi lietas faktiskie apstākļi, pušu paskaidrojumi, liecinieku liecības un citi pierādījumi. VDI tās likumā noteiktās kompetences ietvaros sniedz juridiski nesaistošus skaidrojumus par darba tiesisko attiecību un darba aizsardzību regulējušo normatīvo aktu prasībām.