Lai līdzsvarotu mākslīgā intelekta (MI) radītās iespējas un riskus, 2024.gada 1.augustā stājās spēkā Eiropas Savienības Mākslīgā intelekta akts. Tas ir pasaulē pirmais visaptverošais MI regulējums, informē Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministrija (VARAM).

Mākslīgā intelekta aktu Eiropas Parlaments pieņēma šī gada 13.augustā, un Eiropas Padome to apstiprināja 2024.gada 21.maijā, savukārt piemēros – 2026.gada 2.augustā ar definētiem izņēmumiem. Regulējuma mērķis ir uzlabot iekšējā tirgus darbību, nosakot vienotu tiesisko regulējumu, lai veicinātu uzticamu MI risinājumu ieviešanu. Vienlaikus ar to ir plānots aizsargāt pamattiesības, demokrātiju, tiesiskumu un vides ilgtspēju pret MI sistēmu kaitīgo ietekmi un atbalstīt inovācijas.

Mākslīgā intelekta akts definē risku pārvaldības nosacījumus. Tā ietvaros tiek noteiktas prasības augsta riska MI sistēmām un to pārvaldītājiem, kas paredz šādu risinājumu izvērtēšanu pirms ieviešanas, tiek noteikti MI aizliegtie pielietojumi, kā arī informēšanas un pārredzamības pienākumi MI risinājumiem. Vienlaikus Mākslīgā intelekta akts paredz arī pārredzamības nosacījumus lielo valodu modeļiem un to trenēšanā izmantotajiem datiem. MI akts neattiecas uz militāriem, aizsardzības un valsts drošības mērķiem radītām sistēmām, taču nosaka minimālās prasības personas pamattiesību aizsardzībai, kas paredz valstīm ieviest atļauju un uzraudzības procedūras. 

Kopumā Mākslīgā intelekta akts nodrošinās sabiedrības interešu aizsardzību, stiprinot atbildīgu MI lietojumu attīstību. Vienlaikus tiks atbalstīta pētniecības attīstība, šai jomai nosakot atsevišķus izņēmumus un atvieglojumus, kā arī paredzot MI “smilškastu testēšanas” ieviešanu.  

Kā uzņēmējiem, tā valsts iestādēm tiks nodrošināti skaidri un vienoti noteikumi MI izstrādes, ieviešanas un lietošanas procesos, atbilstoši tam, kāda riska MI sistēmas tiks izstrādātas un laistas tirgū vai izmantotas pakalpojumu sniegšanā. Mākslīgā intelekta akts paredz arī sankciju mehānismu prasību neievērošanas gadījumā.

Mākslīgā intelekta akta ieviešana notiks pakāpeniski. Dalībvalstis turpinās strādāt pie dažādu jautājumu integrēšanas vietējos regulējumos un gada laikā jāieceļ dalībvalstu kompetentās iestādes. Vienlaikus VARAM strādā arī pie MI izmantošanas veicināšanas valsts pārvaldē, izstrādājot mācību programmu valsts pārvaldei, kā arī atbalstot iestādes MI ieviešanā. Tāpat tiek izstrādāts informatīvais ziņojums par Mākslīgā intelekta akta prasību ieviešanu Latvijā un citas aktivitātes.