Satversmes tiesā (ST) ierosināta lieta par Elektroenerģijas tirgus likuma 31.2panta 3.daļas atbilstību Satversmes 92.pantam un Ministru kabineta (MK) Nr.560 “Noteikumi par elektroenerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus, kā arī par cenu noteikšanas kārtību un uzraudzību” 48.5., 48.8. un 60.1.apakšpunkta, (redakcijā, kas bija spēkā līdz 2022.gada 31.martam), atbilstību Satversmes 105.pantam, informē ST.

Apstrīdētās normas nosaka gadījumus, kuros Būvniecības valsts kontroles birojam (BVKB) ir jālemj par obligātā iepirkuma tiesību atcelšanu un pienākuma noteikšanu komersantam atmaksāt saņemto valsts atbalstu, kā arī nosaka pierādīšanas pienākuma sadali, ja par minētajiem apstākļiem ir radies strīds.

No pieteikuma un tam pievienotajiem dokumentiem izriet, ka sabiedrība piedalījās obligātajā iepirkumā un tā ietvaros pārdeva no atjaunīgajiem energoresursiem – biomasas – ražotu elektroenerģiju. BVKB, pamatojoties uz apstrīdētajām normām, esot pieņēmis lēmumu par obligātā iepirkuma tiesību atcelšanu un pienākuma noteikšanu pieteikuma iesniedzējai atmaksāt saņemto valsts atbalstu.

Pēc sabiedrības ieskata, apstrīdētās noteikumu normas neļaujot sniegt BVKB individuālu vērtējumu par pieteikuma iesniedzējas pieļautā pārkāpuma ietekmi uz valsts atbalsta aprēķinu, kā to paredz samērīguma princips. Tādējādi esot aizskartas pieteikuma iesniedzējas tiesības uz īpašumu, kas nostiprinātas Satversmes 105.pantā.

Savukārt apstrīdētā Elektroenerģijas tirgus likuma norma uzliekot pieteikuma iesniedzējai nesamērīgu un pārlieku vispārīgu pierādīšanas nastu, lai tā pierādītu, ka valsts atbalsts ir saņemts, ievērojot normatīvo aktu prasības. Tādējādi esot aizskartas pieteikuma iesniedzējas Satversmes 92.pantā nostiprinātās tiesības uz taisnīgu tiesu.

ST uzaicināja institūcijas, kas izdevušas apstrīdētos aktus, – Saeimu un MK – līdz 2024.gada 25.novembrim iesniegt ST atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu. Lietas sagatavošanas termiņš ir 2025.gada 25.februāris. Par lietas izskatīšanas procesa veidu un datumu tiesa lemj pēc lietas sagatavošanas.