Saeima 2018.gada 25.oktobrī pieņēma grozījumus likumā "Par tiesu varu" un 1.novembrī pieņēma grozījumus Zemesgrāmatu likumā, ar kuriem no 2019.gada 1.jūnija paredzēta zemesgrāmatu nodaļu tiesnešu pilnīga iekļaušana rajona (pilsētu) tiesu sastāvos.

Reformas mērķis ir paaugstināt tiesu efektivitāti, samazināt noslodzi, nodrošināt specializāciju, kā arī samazināt lietu izskatīšanas termiņus un efektīvi izmantot resursus.

Turpmāk nekustamā īpašuma ierakstīšana un tiesību nostiprināšana būs rajona (pilsētas) tiesas kompetencē. Zemesgrāmatu nodaļu tiesneši, saglabājot līdzšinējo specializāciju zemesgrāmatu lietās, tiek pārcelti darbā rajona (pilsētas) tiesās, tādējādi radot iespējas skatīt arī citu veidu lietas atbilstoši rajona (pilsētas) tiesas lietu sadales plānam. Jau šobrīd zemesgrāmatu nodaļu tiesneši līdztekus nostiprinājuma lūgumiem izskata atsevišķus Civilprocesa likumā noteiktā kārtībā izskatāmus pieteikumus.

Pēc reformas tiesas darbība tiks nodrošināta arī līdzšinējo zemesgrāmatu nodaļu vietās. Dokumentus būs iespējams iesniegt jebkurā tiesas atrašanās vietā pēc personas izvēles. Tāpat jebkurā tiesas atrašanās vietā būs pieejama parakstu uz nostiprinājuma lūguma apliecināšana. Dokumentu izsniegšana no lietas materiāliem tiks organizēta tās tiesas atrašanās vietā, kurā lieta izskatīta, vai pēc pieprasītāja izvēles ar pasta starpniecību.

Reformas rezultātā netiks mainīta nostiprinājuma lūguma iesniegšanas kārtība, tai skaitā netiek mainīts nostiprinājuma lūguma izskatīšanas termiņš. Nostiprinājuma lūgumi, tāpat kā līdz šim, ir izskatāmi desmit dienu laikā. Nostiprinājuma lūgumu pieņemšana arī pēc 2019.gada 1.jūnija tiks nodrošināta līdzšinējās zemesgrāmatu nodaļu atrašanās vietās. Papildus dokumentus varēs iesniegt jebkurā no tiesas atrašanās vietām.