Sākot ar 2019.gada 20.maiju Latvijā sāka darboties Tabakas izstrādājumu izsekojamības sistēma, kas nodrošina iespēju izsekot katram tabakas izstrādājuma dzīves cikla posmam – no rūpnīcas līdz mazumtirdzniecības punktam.

Tabakas izstrādājumu izsekojamības sistēma (Track&Trace) ir vienotā visā Eiropas Savienībā (ES). Nodrošinot iespēju izsekot legālo tabakas izstrādājumu plūsmai, tā paplašina valsts uzraudzības iestādēm kontroles iespējas.

Sākot ar 2019.gada 20.maiju katra cigarešu paciņa un tinamās tabakas iepakojums, kas ražoti ES vai importēti Latvijā, jāmarķē ar unikālu identifikatoru, kura ģenerēšanu un piešķiršanu nodrošina VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC). Pārējiem tabakas izstrādājumiem – cigāriem, cigarillām, karsējamai tabakai u.c., šāda sistēma tiks ieviesta no 2024.gada 20.maija.

Turpmāk visiem tirgus dalībniekiem, kas vēlēsies ražot, importēt, saņemt vai realizēt tabakas izstrādājumus – importētājiem, ražotājiem, akcīzes noliktavu turētājiem, vairumtirgotājiem un mazumtirgotājiem, būs jāsaņem Ekonomikas dalībnieka identifikatora kods un Objekta identifikatora kods. Lai saņemtu unikālos identifikatorus katrai iepakojuma vienībai, jānoslēdz līgums ar LVRTC, bet kodi tiks piešķirti automātiski un saņemt tos būs ļoti vienkārši – LVRTC tīmekļa vietnē.