15.jūlijā Ministru kabinets atbalstīja grozījumus Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā, paredzot kadastrālo vērtību bāzes ieviešanu no 2020.gada pārcelt uz 2021.gadu un saglabāt līdzšinējo kadastrālo vērtību bāzi. Šāds lēmums pieņemts saistībā ar nepieciešamajām izmaiņām nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) politikā, informē Tieslietu ministrija (TM).

Jaunās kadastrālās vērtēšanas metodikas izstrādes laikā secināts, ka tās ieviešanai nepieciešamas būtiskas izmaiņas Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmas programmatūrā, kam nepieciešams valsts budžeta finansējums. Līdz ar to, ja nav apstiprināta pilnveidotā kadastrālās vērtēšanas metodika un izstrādātas un ieviestas izmaiņas Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmas programmatūrā, nav iespējams uzsākt jaunās kadastrālo vērtību bāzes izstrādi. Tādējādi TM izstrādātā jaunā Kadastrālās vērtēšanas noteikumu projekta ieviešanu nepieciešams pārcelt uz 2021.gadu.

Līdz ar jaunu pieeju kadastrālo vērtību noteikšanā TM vēlās ieviest būtiskas pārmaiņas NĪN sistēmā, potenciāli piedāvājot arī apspriest iespēju līdz 100 000 eiro vērtas iedzīvotāju dzīvojamās mājas ar NĪN neaplikt.