Lai paplašinātu iespēju pie administratīvās atbildības par ceļu satiksmē izdarītajiem pārkāpumiem saukt trešajās valstīs reģistrētu automobiļu vadītājus, 2024.gada 24.oktobrī atbalstīti grozījumi Ceļu satiksmes likumā, kuri nosaka, ka trešajā valstī reģistrēts transportlīdzeklis būs jādeklarē izmantošanai ceļu satiksmē Latvijā, informē Saeima.

Laika posmā no 2020.gada līdz 2023.gada maijam fotoradari fiksējuši vairākus desmitus tūkstošu ceļu satiksmes pārkāpumu, ko izdarījuši trešajās valstīs reģistrētie automobiļi, norādīts grozījumu anotācijā. Pret pārkāpējiem bieži vien nav iespējams vērsties, jo tie nav sasniedzami. Deklarēšanās ļaus trešajā valstī reģistrēta automobiļa īpašniekam, turētājam vai vadītājam identificēt sevi un būt sasniedzamam.

Deklarēties varēs elektroniski, izmantojot Valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību “Ceļu satiksmes drošības direkcija” (CSDD) nodrošinātos e-pakalpojumus. Deklarācijas aizpildīšanai nav nepieciešama autentifikācija, un tā notiek, verificējot e-pasta adresi, atbildot uz deputātu jautājumiem par grozījumu virzību atbildīgās Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdē, iepriekš norādīja CSDD pārstāvji. Savukārt Iekšlietu ministrija iepriekš uzsvēra, ka transportlīdzeklis būs jādeklarē pirms iebraukšanas Latvijas teritorijā.

Deklarācijā būs jānorāda transportlīdzekļa marka un modelis, reģistrācijas valsts un reģistrācijas numurs, informācija par īpašnieku vai turētāju, laika periods, kurā automobili izmantos ceļu satiksmē Latvijā un cita informācija.

Gadījumā, ja trešajā valstī reģistrēts automobilis būs izdarījis administratīvo pārkāpumu, lēmums par to tiks nosūtīts personai, kura deklarējusi transportlīdzekli, iepriekš norādīja CSDD. Par nedeklarēta trešās valsts transportlīdzekļa izmantošanu ceļu satiksmē Latvijā tā vadītājam varēs piemērot naudas sodu no 55 līdz 140 eiro.

Grozījumi precizē, ka, atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai kārtībai, pašvaldības policija būs tiesīga nodrošināt kārtību uz ceļiem, regulēt transportlīdzekļu un gājēju kustību, kā arī veikt satiksmes uzraudzību, kontrolēt ceļu, satiksmes organizācijas tehnisko līdzekļu un transportlīdzekļu tehnisko stāvokli.

Ar izmaiņām iecerēts no nākamā gada atteikties no transportlīdzekļa tehniskās apskates derīguma termiņa uzlīmes. Informācija par atļauju piedalīties ceļu satiksmē būs pieejama CSDD reģistrā, kā arī tehniskās apskates protokolā. Izņēmums būs traktortehnika – tai joprojām paredzēts izsniegt tehniskās apskates derīguma termiņa uzlīmes.

Tāpat izmaiņas paredz, ka Latvijā bēgļa vai alternatīvās personas statusu ieguvušam Baltkrievijas pilsonim atļauts uz laiku līdz 3 gadiem Latvijā reģistrēt Baltkrievijā reģistrētu transportlīdzekli bez atbilstības novērtēšanas.

Grozījumi arīdzan nosaka kārtību transportlīdzekļa evakuācijai no ātrgaitas ceļiem, kā arī paredz, ka transportlīdzekli varēs evakuēt, ja tas stāv, traucējot sabiedriskā transporta kustību. Savukārt par nereģistrēta elektroskrejriteņa izmantošanu ceļu satiksmē tā vadītājam varēs piemērot naudas sodu no 30 līdz 70 eiro.