2024.gada 12.martā noraidīts advokāta pieteikums par tiesas nolēmuma izskatīšanu no jauna, atzīstot, ka no notiesātā valsts labā pamatoti piedzīta materiālā kaitējuma kompensācija, tajā skaitā nenomaksātais muitas nodoklis, informē Senāts.

Pirmās instances tiesa, apstiprinot vienošanos par vainas atzīšanu un sodu, konstatēja, ka notiesātais nelikumīgi pārvietoja (pārvadāja) tabakas izstrādājumus lielā apmērā. Ar tiesas spriedumu no notiesātā valsts labā tika piedzīta materiālā kaitējuma kompensācija. Uzskatot, ka nenomaksātā muitas nodokļa piedziņa neatbilst Eiropas Savienības Tiesas sniegtajai regulas 952/2013, ar ko izveido Savienības Muitas kodeksu 124.panta 1.daļas e) punkta interpretācijai, viņa advokāts spiedumu attiecīgajā daļā lūdza atcelt.

Saskaņā ar Senāta norādīto, izvērtējot mantiskā zaudējuma apmēru par kontrabandas preču nelikumīgu apriti, jāņem vērā, ka, pieņemot Savienības Muitas kodeksu, ir mainījusies tiesiskā situācija mantiskā zaudējuma piedziņā saistībā ar muitas nodokļa nesamaksāšanu. Jaunie nosacījumi paredz muitas parāda dzēšanu neatkarīgi no kontrabandas preces aizturēšanas un konfiskācijas vietas.