Eiropas Savienības (ES) Vispārējai tiesai pieņemot spriedumu lietā T-494/22, tiek norādīts, ka valsts iestādēm, kas īsteno ierobežojošos pasākumus, jāpārliecinās, ka iejaukšanās uzņēmuma, pret kuru vērsti šie pasākumi, klientu tiesībās uz īpašumu atbilst Eiropas Savienības Pamattiesību hartai, norāda Eiropas Savienības Tiesa.

"NKO AO National Settlement Depository" ir Krievijas sabiedrība, kas kā centrālais depozitārijs sniedz vērtspapīru glabāšanas un arhivēšanas pakalpojumus. Tā sniedz arī finanšu pakalpojumus, tostarp kā nebanku kredītiestāde, kurai ir licence, kas tai piešķir tiesības sniegt regulētus banku pakalpojumus. 2022.gada jūnijā "NKO AO National Settlement Depository" tika iekļauta to personu sarakstos, kurām piemēro ierobežojošos pasākumus, ko ES Padome pieņēmusi saistībā ar Krievijas agresiju Ukrainā, un tās līdzekļi un saimnieciskie resursi tika iesaldēti. Tās iekļaušana šajos sarakstos tika pamatota ar to, ka tai ir būtiska nozīme Krievijas finanšu sistēmas darbībā, un to, ka tā sniedz materiālu vai finansiālu palīdzību Krievijas valdībai.

"NKO AO National Settlement Depository" lūdza Vispārējo tiesu atcelt aktus, ar kuriem tās nosaukums ir iekļauts un saglabāts to personu sarakstos, kurām piemēro ierobežojošos pasākumus.

Šodien pasludinātajā spriedumā Vispārējā tiesa "NKO AO National Settlement Depository" prasību noraidīja. Vispārējā tiesa vispirms konstatē, ka "NKO AO National Settlement Depository" nav pierādījusi, ka ES Padome ir pieļāvusi kļūdu, konstatējot, ka šis uzņēmums ir nozīmīga sistēmiska finanšu iestāde, kurai ir būtiska loma Krievijas finanšu sistēmas darbībā.

Turpinājumā Vispārējā tiesa norāda, ka "NKO AO National Settlement Depository" sniegtie finanšu pakalpojumi ir nozīmīgi gan Krievijas valdībai, gan Krievijas Centrālajai bankai un ka arī tās vispārīgākam ieguldījumam Krievijas finanšu sistēmas pareizā darbībā ir īpaša nozīme. Tādējādi šis uzņēmums nodod Krievijas valdības rīcībā kvantitatīvi un kvalitatīvi nozīmīgu materiālu vai finansiālu atbalstu, kas tai ļauj mobilizēt finanšu resursus ar mērķi īstenot savas Ukrainu destabilizējošās darbības.

Visbeidzot – saistībā ar "NKO AO National Settlement Depository" argumentu, ka tai piemērotie ierobežojošie pasākumi esot izraisījuši līdzekļu un saimniecisko resursu iesaldēšanu tās klientiem, uz kuriem šie pasākumi neattiecas, un tādējādi to tiesību uz īpašumu pārkāpumu, Vispārējā tiesa atgādina, ka šī sabiedrība atcelšanas prasībā nevar atsaukties uz tiesībām uz īpašumu, kuru tai nav. Taču valsts iestādēm, kurām jāīsteno ierobežojošie pasākumi, izskatot pieteikumu par tās klientu aktīvu atbrīvošanu, kas pamatots ar ES Padomes šajā nolūkā paredzēto atkāpi, – jāpārliecinās, ka ar iejaukšanos attiecīgo klientu tiesībās uz īpašumu tiek ņemti vērā Eiropas Savienības Pamattiesību hartas 52.pantā paredzētie nosacījumi. Turklāt šiem klientiem, lai atsauktos uz savu hartā nostiprināto tiesību uz īpašumu aizskārumu, ir pieejami tiesību aizsardzības līdzekļi valsts tiesās.