Vasara ir laiks, kad nedaudz atpūšamies, darām ikdienas lietas un varam arī mierīgi paskatīties uz procesiem grāmatvedībā un uzņēmumā kopumā. Viens no veidiem, kā to izdarīt, ir aplūkot un analizēt Valsts ieņēmumu dienesta (VID) izpratnē nesakārtotas lietas, kas konstatētas, veicot nodokļu maksātāju nodokļu kontroles pasākumus pēdējo četru gadu laikā (no 2015. līdz 2018.gadam).

VID īstenotie pienākumi ir kontrolēt atsevišķu normatīvo aktu ievērošanu, pārbaudīt noteiktus grāmatvedības dokumentus un, ja nepieciešams, salīdzināt tos ar darījuma dalībnieku grāmatvedības informāciju, kā arī veikt citas darbības, lai nodrošinātu, ka nodokļu maksātājs pareizi un pilnīgi aprēķina nodokļus un iemaksā tos valsts budžetā.

Ir vairāki nodokļu kontroles pasākumi: nodokļu audits, tematiskā pārbaude, apsekošana, novērošana, datu atbilstības pārbaude, nodokļu apmēra un ar nodokļiem apliekamā objekta precizēšana, saimnieciskās darbības apturēšana, kā arī akcīzes nodokļa (AN) aprēķinu pārbaude (2016. un 2017.gadā) atbilstoši Lauku atbalsta dienesta sniegtajai informācijai. Kopumā nodokļu kontroles pasākumu skaitam ir tendence samazināties, jo:

  • VID veic rūpīgāku mājasdarbu, analizējot nodokļu maksātāju iesniegto informāciju un apmeklējot personas, kam, veicot riska analīzi, identificēti iespējami riski;
  • nodokļu maksātāji ieklausās ieteikumos un ņem tos vērā turpmākajā darbībā, pilnveidojot savas zināšanas un grāmatvedības uzskaiti.