Vienā no Eiropas lielākajām nozares izstādēm - "Apfelwein Weltweit", kas ik gadu Frakfurtē, Vācijā, vienkopus pulcē ābolu vīna un sidra darītājus no visas pasaules, Latvijas vīna darītava "ABAVAS" saņēmusi 4 godalgas.
Konkursā "Pomme d'Or" starptautiskas žūrijas atzinību un Zalta ābolus saņēmuši tādi ABAVAS dzērieni kā Ābolu sidrs Premium Bruts un brandvīns Ābols Ozolā, bet ar Sudraba āboliem godalgoti Ābolu Pommo un Ābolu Brandvīns.
"Apfelwein International" ir viens no centrālajiem ābolu vīna un sidra darīšanas notikumiem pasaulē. Izstāde – festivāls norisinās Frankfurtē, Hesenē - Vācijas reģionā, kas jau izsenis slavens ar lieliskiem ābolu vīniem, un vienkopus pulcē vīnu un sidru darītājus, kuru dzērieni top dabīgā veidā no 100% īstas ābolu sulas. Aizsācies kā lokāls vīndaru pasākums šobrīd tā izaugusi līdz starptautiska līmeņa tradīcijai.
"Šajā pasākumā piedalījāmies jau 3.gadu, tāpēc mums ir īpašs prieks un lepnums, ka ik reizi, arī šogad, esam atgriezušies, rokās turot godalgas Zelta un Sudraba ābolu izskatā," norāda Mārtiņš Barkāns.
"Starptautiskās godalgas 3 gadus pēc kārtas mums apliecina, ka esam pamanīti, atzīti un pieradījuši savu spēju piedāvāt dzērienus ar nemainīgu kvalitāti," atzīst M.Barkāns. "Mēs "ABAVAS" sidru darinām pēc vīnogu vīna darīšanas metodēm. Augstais novērtējums sniedz pārliecību, ka izvēlētais attīstības ceļš ir pareizs un mūsu rokraksts tiek novērtēts."
"ABAVAS" dzērieni top no Latvijas āboliem, un saņemtās godalgas apliecina, ka vietējie āboli ir lieliski piemēroti augstvērtīgu dzērienu ražošanai. "Lai arī Latvijā vīna darīšanas tradīcijas ir salīdzinoši nesenas, esmu pārliecināts, ka ar mērķtiecīgu darbu un nemitīgi pilnveidojoties arī mēs varam sevi iezīmēt pasaules vīna darīšanas kartē ar unikāliem un augstvērtīgiem dzērieniem," stāsta Barkāns.
Izstādes "Apfelwein International" un konkursa apmērs ik gadu aug. Šogad izstādē piedalījās ap 100 dalībnieku no 18 valstīm un 3 kontinentiem, kuri kopumā prezentēja 500 dažādus dzērienus. Šis gads ir īpašs ar to, ka uzskatāmi pieaug Baltijas jūras reģiona valstu darināto dzērienu kvalitāte. Izstādē ļoti pamanāmas bija tādas valstis kā Dānija, Zviedrija un arī Lietuva. Latviju pārstāvēja 2 vīna darītavas.
Ābolu vīna un sidra festivāls ik gadu notiek īpašā gaisotnē – vēsturiskā biedrības namā Palmgarten, kas atrodas botāniskajā parkā. Savukārt konkursa "Pomme d'Or" apbalvošanas ceremonija 25.martā norisinājās pieczvaigžņu luksusa viesnīcā Grandhotel Hessischer Hof.
"Dalība šajā lielajā pasākumā mums ir svarīga ne tikai kā vēlme apliecināt savu dzērienu kvalitāti," norāda vīna darītavas ABAVAS saimnieks. "Tā ir iespēja sekot līdzi nozares attīstībai, jaunākajām dzērienu darīšanas tendencēm un veidot nenovērtējamu kontaktu tīklu," uzsver Mārtiņš Barkāns. "Šo 3 gadu laikā Apfelwein International satiktie cilvēki ļāvuši mums nodibināt veiksmīgas biznesa attiecības un paplašināt savus eksporta apjomus, ik gadu atrodot jaunus sadarbības partnerus. Arī šis gads nav izņēmums – esam nostiprinājuši sadarbību ar vairākiem Vācijas restorāniem un vīna tirgotājiem, kas mūsu produkciju piedāvās Hesenes reģiona veikalos, kā arī plānojam sākt eksportu uz vēl dažiem jauniem eksporta tirgiem Eiropā."
"Apfelwein International" vienkopus pulcē ne tikai tos vīndarus, kuri darina vīnu un sidru, vadoties pēc tradicionālajām receptēm, bet arī vīndarus-inovatorus, kas attīsta gan jaunas tehnoloģijas, gan pilnveido ābolu šķirnes. "Turklāt izstādes apmeklētāju vidū ir virkne vīna un sidra zinātāju, gurmānu, kā arī restorānu un tirgotāju pārstāvju, kuru viedoklis mums ir ļoti būtisks un sniedz iedvesmu tupmākajai attīstībai," atzīst M.Barkāns.
Konkursā "Pomme d'Or" godalgotie "ABAVAS" dzērieni
Zelta ābolus (Pomme d’Or) saņēmuši:
- "ABAVAS" Ābolu sidrs Bruts Premium
Ābolu sidrs ir dzēriens niansētu garšu mīļotājiem. Darināts no 3 Latvijas šķirņu āboliem ar uzsvaru uz nedaudz skābāku akcentu garšas balansā. Raudzēts un noturēts 8 mēnešu zemā temperatūrā.
- "ABAVAS" Ābols Ozolā
Īsts, patiess Remarka cienīgs dzēriens, kas radīts no augstvērtīga, īpaši atlasītu Latvijas ābolu šķirņu vīna. Patīkams ābolu un vaniļas aromāts ar labu balansu garšā. Sasildīs un iedvesmos, ja baudīsiet to nesteidzīgi. Iegūts ar dubultās destilācijas metodi un izturēts franču ozolkoka mucā.
Sudraba ābolus (Pomme d’Argent) saņēmuši:
- "ABAVAS" Ābolu Pommo
Tā veidošanā ierosme smelta Normandijā. Dzēriens top ziemas vidū, sajaucot ābolu brandvīnu ar sulu no sasalušiem āboliem un noturot to franču ozolkoka mucā gadu. Rodas dzēriens ar nosaukumu "pommeau", latviski - pommo. Lielisks aperitīvs, kas saderēs ar zilo sieru, šokolādi un ābolu desertiem.
- "ABAVAS" Ābolu brandvīns
Destilējot ābolu vīnu, iegūts viegls un gaisīgs dzēriens ar apburošu ābolu aromātu, kurā jūtama viegla citrusa augļu nots. Patīkami augļaina pēcgarša. Iedvesmojošs dzēriens latvisku vērtību cienītājiem. Iegūts ar dubultās destilācijas metodi.
Vīna darītava "ABAVAS" ir Mārtiņa un Lienes Barkānu ģimenes izveidots un attīstīts uzņēmums, kas nodarbojas ar kvalitatīvu dzērienu ražošanu no Latvijā audzētiem augļiem un ogām. Strauji attīstoties, dažu gadu laikā "ABAVAS" izauguši par vadošo vīna, sidra un brandvīna darītavu un ir vieni no lielākajiem vīnogu audzētājiem Latvijā – viņu vīnogulāji aizņem vairāk nekā 2 hektārus.