Kā tiks ierobežota skaidrā nauda? Vai jāmaksā partneru parādi? Kādā valodā jāsagatavo iekšējie dokumenti? Kopīpašums – kā pārdot? Kā noslēgt līgumu, ja darījuma partneris atrodas ASV? Kā pārcelt uzkrāto atvaļinājumu? Atbildes uz šiem un citiem uzņēmumam ikdienā būtiskiem jautājumiem atradīsiet jaunajā drukātā žurnāla “iFiT” numurā!

Pasaule griežas arvien ātrāk

Dzīvē viss plūst un mainās – tā precīzi varētu raksturot šī mēneša intervijas ideju. Mūsu sarunas biedrs Andris Lazdiņš, kurš līdz šim bijis labi pazīstams liela advokātu biroja partneris, nesen kopā ar savu draugu – zvērinātu advokātu Jāni Gavaru – izveidojis zvērinātu advokātu biroju “Lazdiņš Gavars”. Par to, kā tas ir – nonākt jaunā sākumā, un to, cik spējīgiem mainīties šobrīd jābūt katram no mums, plašāk sarunā ar Andri, kuru intervēja Linda Tunte.

Kā tiks ierobežota skaidrā nauda?

Skaidru naudu kā instrumentu bieži izmanto mērķtiecīgi ēnu ekonomikas dalībnieki, tādēļ nepieciešams veidot sistēmu, lai tās nelegāla iegūšana kļūtu komerciāli nepievilcīga, norādīts valdības apstiprinātajā “Ēnu ekonomikas ierobežošanas plānā 2024.-2027.gadam”. Kādas izmaiņas tuvākā un tālākā nākotnē plānotas skaidras naudas apritē? Lasiet žurnāla sadaļā “GRĀMATVEDĪBA”.

Kā organizēt avansa norēķinus

Teju katrs uzņēmums saskaras ar avansa norēķiniem – darbinieks par saviem vai avansā izsniegtiem līdzekļiem iegādājas preces saimnieciskās darbības nodrošināšanai, bet mēneša beigās iesniedz avansa norēķinu atskaiti un kaudzīti ar čekiem. Ja uzņēmumā nav ieviesta stingra kārtība, grāmatvedim tas var būt izaicinājums. Kā ērti organizēt avansa norēķinus? Pēti kopā ar autoru Igoru Kukjanu, SIA “Juniko” valdes locekli, Rīgas Tehniskās universitātes vieslektoru, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras biznesa inkubatora uzņēmumu grāmatvedības un nodokļu konsultantu.

Kad auto uzlikts sods

Senāts 2023.gada 23.novembra spriedumā lietā SKC-77/2023 atzinis, ka Ceļu satiksmes noteikumu un pašvaldību saistošo noteikumu normas maksas stāvvietu gadījumā kļūst par autostāvvietas īres līguma noteikumiem, ciktāl tas attiecas uz publiskām ceļa zīmēm, ar kurām apzīmētas attiecīgās autostāvvietas. Kā rīkoties, ja pārceltajā brīvdienā maksas autostāvvietā novietotam auto tiek uzlikts sods? Skaidro Kristīne Pulkstene, SIA “Zvērinātu advokātu birojs RER Lextal” vecākā juriste.

Kopīpašums – kā pārdot?

Kopīpašums ir mūsu realitāte, kas ik dienas veidojas no jauna – ne tikai savstarpēju darījumu ceļā, bet arī mantošanas gadījumā. Tieši mantojuma sadales rezultātā vai laulības šķiršanas laikā izveidotie kopīpašumi visbiežāk rada grūtības to saimniekiem gan ikdienā, gan domājot par pārdošanu. Kā rīkoties, kad vadzis ir lūzis vai radusies vēlme atbrīvoties no īpašuma, jo tas vienkārši kļuvis lieks? Par to vairāk izklāsta Dita Buša, SIA “TGS Baltic zvērinātu advokātu birojs”, zvērināta advokāte.

Kā pārcelt uzkrāto atvaļinājumu?

Darbinieks vēlas doties trīs nedēļu ilgā atvaļinājumā no 2023.gada 4.decembra. Darbiniekam ir neizmantots uzkrātais atvaļinājums par periodu no 2022.gada 1.janvāra līdz 2023.gada 4.decembrim. Saskaņā ar Darba likuma 149.panta 3.daļu uzkrāto atvaļinājuma daļu var pārcelt tikai par vienu gadu. Ko tas nozīmē? Vai šajā gadījumā drīkst norādīt, ka atvaļinājums izmantots par periodu no 2022.gada 4.decembra līdz 2023.gada 3.septembrim? Atbildi sniedz Laura Tumiņa, SIA “WALLESS zvērinātu advokātu birojs” vecākā juriste.

Šīs un citas tēmas lasiet “iFiT” marta numurā! Vairāk par abonēšanas iespējām – sadaļā Abonēšana.