Pozitīva ekonomiskā konjunktūra veicina interesi par ieguldījumiem Baltijas uzņēmumu akcijās. Sekojot pasaules tendencēm, gada pirmais mēnesis bijis pozitīvs arī Baltijas biržām.

Janvārī visstraujāko pieaugumu Baltijā piedzīvojis Rīgas biržas indekss, kura vērtība atskaites periodā palielinājusies par 3,16%. Otrs straujākais kāpums reģistrēts Igaunijā, Tallinas biržas indeksam palielinoties par 2,46%, savukārt Lietuvas fondu tirgus indekss "OMX Vilnius" piedzīvojis 0,46% vērtu izaugsmi.

Janvāra efekts

Investoru interese par uzņēmumu akciju iegādi bija augsta, neraugoties uz to, ka jaunas informācijas par kompāniju saimniecisko darbību bija samērā maz. Akciju pircēju aktivizēšanās galvenokārt skaidrojama ar tā dēvēto "janvāra efektu", kas izpaužas kā jaunas naudas ieplūšanas kompāniju akcijās līdz ar jauna gada iestāšanos. Tradicionāli akciju cenu pieaugums janvāra sākumā saistīts ar vairākiem faktoriem. Lai samazinātu nodokļos maksājamās summas, investori gada beigās bieži vien pārdod kāda konkrēta uzņēmuma akcijas, taču principā viņiem pret šīs kompānijas darbības rādītājiem nekādu pretenziju nav, un janvārī tās tiek pirktas atpakaļ.