Latvijas kreditēšanas tirgus lēnā garā atkopjas un uzrāda pozitīvas tendences, īpaši strauja izaugsme bijusi šā gada 2.ceturksnī, bankām izsniedzot un piešķirot jaunus kredītus uzņēmumiem 630,4 milj. eiro apmērā. Tas ir 2 reizes vairāk nekā pirms gada.

Banku eksperti gan lēš, ka būtībā kreditēšana Latvijā sākusi atgūties tikai pirms gada, kamēr Igaunijā – pirms 5 gadiem, Lietuvā – pirms 3 gadiem, kam par iemeslu kalpoja dziļāka ekonomiskā krīze Latvijā, lielāks iekšzemes kopprodukta (IKP) kritums un zemāka tiesiskā efektivitāte, kas ir aktualitāte joprojām.

Savukārt lielie makroekonomikas skaitļi vairāk liecina par stagnāciju vai ļoti nelielu izaugsmi šogad. IKP izaugsmes prognozes tiek samazinātas, un šobrīd svārstās ap 2–2,5% šim gadam. Tāpēc aktuāls ir jautājums, cik lielu lomu spēlē dažādi pretpoli – uzņēmumu un arī iedzīvotāju pārliecība un bažas par nākotni, kā arī banku piesardzība un vēlme kreditēt. Zināms, ka provizoriskais uzņēmumu investīciju apjoms 2016.gadā būs apmēram 2 mljrd. eiro, savukārt banku kapacitāte ir ap 5 mljrd. eiro.