Noslēdzies Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas darbs, sagatavojot jauno Publisko iepirkumu likumu (PIL), ar kuru plānots ieviest vairākas būtiskas izmaiņas publisko iepirkumu regulējumā, un paredzēts, ka Saeima šo likumprojektu galīgajā lasījumā skatīs šodien, 15.12.2016.

Kādēļ nepieciešamas izmaiņas?

Ievērojamas izmaiņas publisko iepirkumu regulējumā bija nepieciešams veikt, jo Eiropas Savienības dalībvalstīm līdz 18.04.2016. bija jāpārņem Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvas 2014/24/ES par publisko iepirkumu un ar ko atceļ Direktīvu 2004/18/EK (Publisko iepirkumu direktīva) regulējums. Atsevišķu direktīvas prasību pārņemšanu dalībvalstis var atlikt līdz 18.10.2018. (piemēram, pāreju uz pilnīgi elektronisku iepirkumu norisi).

Publisko iepirkumu direktīvas izstrādes mērķis bija Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvas 2004/18/EK par to, kā koordinēt būvdarbu valsts līgumu, piegādes valsts līgumu un pakalpojumu valsts līgumu slēgšanas tiesību piešķiršanas procedūru noteikumu pārskatīšana un modernizēšana, lai palielinātu publiskā sektora izdevumu efektivitāti, atvieglojot mazo un vidējo uzņēmumu piedalīšanos iepirkumos, un dotu iespēju iepirkumu rīkotājiem labāk izmantot publisko iepirkumu kopēju sabiedrisko mērķu atbalstam.