Viens no biežākajiem jautājumiem, ko klienti uzdod eksporta konsultantiem ir par pareizā tirgus izvēli – kurš tirgus ir konkrētajam uzņēmumam piemērotākais, kurā valstī būs lielākais pieprasījums?

Skaidrs, ka universālas receptes nav un katrs gadījums ir jāanalizē individuāli, bet kopumā pieredze liecina, ka, ievērojot loģiskus pamatprincipus, ar cītīgu darbu var atvērt arī durvis, kas sākotnēji ir likušās cieši aizslēgtas.

Jebkurā gadījumā jautājums, protams, ir par ieguldīto resursu atdeves ātrumu, tāpēc ikviens uzņēmējs vēlas uzzināt par dažādām ārvalstu tirgus tendencēm, kas palīdzētu produktu pārdot tirgū ātrāk, lielākos apjomos, ar mazākām pūlēm. Šajā rakstā aplūkošu dažas tendences konkrētās valstīs, kas var būt noderīgas Latvijas eksportētājiem, atklājot jaunus tirgus.

Šveice - mazatklāts tirgus Latvijas uzņēmumiem

Latvijas eksportētājiem Vācijas tirgus visbiežāk ir zināms - uz Vāciju jau tiek strādāts vai arī, ja netiek strādāts, tad uzņēmējam ir labi zināmi iemesli un apsvērumi, kāpēc tas netiek darīts. Diez vai kādam ir gadījies vienkārši aizmirst par to, ka tepat tuvumā pastāv tāds potenciālais eksporta tirgus kā Vācija. Tomēr tā bieži notiek ar Šveici.