Kāda ir reālā situācija darba tirgū Latvijā? Cik daudz laika darbinieki pavada, patiešām strādājot, un cik daudz laika tiek veltīts privātām vajadzībām darba laikā? Cik būtisks darba ņēmējiem ir darba laiks, izvēloties savu darbavietu?

Kā noteikusi Labklājības ministrija, darba laiks ir periods, kura laikā darbinieks veic darbus un atrodas sava darba devēja rīcībā, neietverot laiku, kas tiek pavadīts, dodoties uz darbu un no tā, kā arī pārtraukumu darbā. Likums nenosaka, cikos darbiniekiem jāsāk un jābeidz strādāt, to nosaka uzņēmuma darba kārtības noteikumi, maiņu grafiki vai darba līgums. Tomēr jāatzīmē, ka atbilstoši likumā noteiktajai kārtībai normālas darba dienas ilgums nedrīkst pārsniegt 8 stundas jeb 40 stundas nedēļā. Bet, ja ir noteikta 6 dienu darba nedēļa, darba dienas ilgums nedrīkst pārsniegt 7 stundas. Tāpat ir arī citi izņēmumi, kas nosaka īsāku darba dienas ilgumu, piemēram, darbs, kas pakļauts īpašam riskam.

Darba laika tēma ir ļoti aktuāla un interesanta gan darba devējiem, gan darbiniekiem, ņemot vērā, ka dažādās valstīs ir atšķirīga pieeja, prasības, kultūra un izpratne šajā jautājumā.

Vadošais interneta personāla atlases uzņēmums SIA "CV-Online Latvia" sadarbībā ar SIA "Izdevniecība iŽurnāli" (žurnāli "iFinanses" un "iBizness") novembrī veica anonīmu aptauju interneta vidē, lai noskaidrotu reālo situāciju Latvijā strādājošajiem.