Ik pa laikam dzirdam sūkstīšanos par zinātnes un biznesa / reālās dzīves nepietiekamo mijiedarbību, tāpēc īpašs prieks, ka ir izņēmumi – veiksmes stāsti par zinātnieku radītiem rīkiem un projektiem, kas ienāk mūsu visu ikdienā. Nu kas interesants tapis Ventspilī.

Ventspils Augsto tehnoloģiju parka paspārnē tapis interaktīvs termālo karšu rīks –energoefektivitātes ģeogrāfiskā informācijas sistēma (EEĢIS). Pagaidām tā ir demo versija, kas ieskicē iespēju nākotnē pašvaldībām, namu apsaimniekotājiem un citiem interesentiem sekot māju energoefektivitātei. Energoefektivitātes ģeogrāfiskās informācijas sistēma spēj ne tikai uzkrāt gadiem ilgu informāciju par katru ēku, bet - un tas šoreiz ir pats svarīgākais – to pasniegt vizuāli uztveramā formā.

"Mums nāca prātā ideja izmantot kosmosa resursus. Tas bija jautājums mums pašiem, vai attēli no kosmosa resursiem no 40 kilometru augstuma var sniegt atbalstu ēku energoefektivitātes pārraudzībai. Tas nav mērķis, lai energoauditoriem vairs nebūtu darba, bet sākumā vismaz redzēt, kā ēka izskatās no augšas," stāstīja Ventspils Augsto tehnoloģiju parka pārstāve Maija Cēbere.