SIA "NORD līzings" ir salīdzinoši jauns uzņēmums, kas Latvijā sāka darboties vien pirms 2 gadiem. Vai šeit ir vieta vēl kādām līzinga kompānijām? Kādas ir līzinga tirgus tendences? To jautājām Initai Stūrniecei, SIA "NORD līzings" valdes loceklei.

Kā vērtējat pašreizējo situāciju līzinga jomā? Cik liela ir konkurence? Cik liels pieprasījums?

Pašreizējo situācija līzinga jomā vērtēju kā stabilu ar augošu tendenci. "NORD līzings" ir uzņēmums, kas strādā ne-banku sektorā līdz ar to konkurence ir diezgan liela, respektīvi, līzings konkurē ar patēriņa kredītiem. Kā zināms, līzingā notiek kādas konkrētas preces iegāde, bet patēriņa kredīts ir naudas aizdevums tēriņiem, tajā skaitā klients šo aizdevumu var izmantot attiecīgās preces, tajā skaitā automašīnas, iegādei. Pieprasījums pēc līzinga ir milzīgs, - kā rāda pieredze, pieprasījums ir 10 reizes lielāks nekā mūsu izsniegtie aizdevumi.

Kāds varētu būt šis gads nozarē?

Vērtēju, ka gads tiks aizvadīts ar labiem rezultātiem, ja vien nenotiks kādas būtiskas izmaiņas valstiskā līmenī, kas varētu ietekmēt uzņēmējdarbības vidi. Izmaiņas, kas varētu skart līzinga uzņēmumu darbības rādītājus, varētu būt saistītas gan ar nosacījumiem automašīnu iegādei, to reģistrācijai, gan ar nodokļu izmaiņām un tamlīdzīgi. Uzskatu, ka pieprasījums pēc līzinga saglabāsies esošajā līmenī, iespējams, pat pieaugs.