SIA "Nornieki" Kuldīgas novada Snēpeles pagastā ir saimniecība, kurā Latvijā dzīvo visvairāk strausu – 130. Saimnieki Pēteris Gobzemis un Anda Šīmane 6 gados iemācījušies šo eksotisko putnu kopšanu, pārstrādi (lai nepaliek pāri ne spalviņa), bet līdz ar tūristu intensīvu piesaisti apņēmušies dzīvot pēc Latvijas kinofilmas "Ceplis" principa: "Mēs esam lieli un būsim."

Pastāstiet par savu profesionālo pieredzi un saistību ar lauksaimniecību!

Lauksaimnieka izglītība ir Pēterim – savulaik pabeidzis Kazdangas lauksaimniecības tehnikumu. Anda jau kopš bērnības dzīvojusi lauku mājā ar piemājas saimniecību. Abiem visi lauku darbi iepazīti jau no mazotnes.  Izdzīvots pilsētas posms, bet, kā jau katram latvietim, – arī mums piemīt sindroms, lai būtu "savs stūrītis, savs kaktiņš zemes". Gribam paši saimniekot savā vietā, paši domāt un paši būt atbildīgi par to, ko esam uzsākuši.

Kādi ir saimniecības "Nornieki" pamata darbības virzieni?

Saimniecība strausu audzēšanu uzsāka 2011.gadā, kad fermā saka dzīvot pirmie 24 putni. Tagad to skaits svārstās ap 130 – ziemas periodā tas mazinās, bet pavasarī atkal pieaug. Pēc 5 gadu darbošanās "Nornieki" ir lielākā strausu ferma Latvijā. Šeit notiek pilns strausu attīstības cikls – no olām tiek iegūti cāļi, tos audzē, atlasa labākos eksemplārus un veido ģimenes. Pamatvirziens ir gaļas putnu realizācija un pārstrāde. Lielākais noiets ir Rīgas restorāni, kuriem tiek piegādāta svaigā gaļa. Esam priecīgi, ka arī Kuldīgā mīl labu ēdienu un to var nobaudīt restorānā "Bangert's" pie Ventas rumbas – gan strausa steiku, gan tartaru. Tāpat gaļu realizējam desās un konservos, bet no aknām tiek gatavota izcili garda aknu pastēte. Nu jau "iekustējusies" arī bioloģiski aktīvo strausu tauku pārstrāde. No tiem top ziepes un veselīgi ķermeņa krēmi.