Burbuļojošs, dzirksteļojošs, mirdzošs un reibinošs. Gadu mija ir grūti iedomājama bez garkājainām glāzēm, kurās salutē šampanietis vai tamlīdzīgs burbuļojošs dzēriens. Nav pārsteigums, ka Latvijā populārākais ir “Rīgas Šampanietis”. Devāmies noskaidrot, kā tas top.

 “Latvijas balzama” dzirkstošo dzērienu ražotnē smaržo reibinoši – nedaudz pēc rauga un nedaudz pēc vīna. Uzņēmuma galvenā tehnoloģe vīna ražotnē un degustatoru komisijas vadītāja Irēne Zeltiņa gan atzīst, ka ikdienā pie šīs smaržas ir pierasts, to nejūt. Viens no veidiem, kā degustatori novērtē produkta kvalitāti, ir tieši smarža. Savukārt Dana Hasana, uzņēmuma komunikācijas vadītāja Baltijas valstīs, laipni sagaida ciemiņus jau pie ieejas, lai kopā dotos šampanieša izzināšanas ekskursijā.

Dzirkstošie dzērieni “Latvijas balzamā” top pēc 3 dažādām tehnoloģijām, tāpēc arī vēlāk veikalu plauktos rindojas dzērieni dažādām gaumēm un dažāda biezuma maciņiem. Oriģinālo “Rīgas Šampanieti”, kas arī ir pirktākais no dzirkstošajiem alkoholiskajiem dzērieniem Latvijā, gatavo speciālās fermentācijas tvertnēs, raudzējot plūsmā. Otra metode ir veicot fermentāciju akratoforos (slēgtās tvertnēs) periodiski. Savukārt klasisko “Rīgas Šampanieti” gatavo pēc tradicionālas metodes, līdzīga tai tiek izmantota arī šampanieša dzimtenē Francijā. Ejam iekšā!