Pa viņa kabineta logu paveras plašs skats uz Vecrīgu, līdzīgi plaši savā ikdienas darbā viņš skatās uz Latvijas bankām – cenšoties nemitīgi pārredzēt kopējo "laukumu". Mārtiņš Bičevskis ir Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents.

Kas šobrīd ir aktuālākais, par ko domājat banku jomā?

Par finanšu sektora attīstību, par nodokļu politiku, par maksātnespējām – banku nozare ir ilgtermiņa, tāpēc arī tēmas, par ko domāju, nav pārlieku mainīgas. Bankas nav bizness, kurā kāds domātu un investētu, domājot par nākamajiem 3 gadiem, te domā vismaz 10–20 gadu perspektīvā.

Pēdējā laikā daudziem bija jādomā par DNB un Nordea banku darbības apvienošanu Baltijā. Par kādām tendencēm kopumā liecina šis fakts?

Zināmā mērā tirgū bija iestājusies stagnācija. Pēc būtības DNB un Nordea apvienošana ir jaunas bankas ienākšana, jo tā būs jauna Baltijas banka ar 2 iepriekš tirgū jau esošiem akcionāriem. Tā būs jauna banka ar konkrētu "apetīti" un ambīcijām, kas tirgu sapurinās, un tā noteikti ir labā ziņa. Visinteresantāk tas noteikti būs tieši Latvijā, jo Lietuvā un Igaunijā viens no partneriem ir vairāk dominējošs, Lietuvā – DNB, Igaunijā – Nordea. Latvijā abas šīs bankas ir vidēja līmeņa spēlētāji, turklāt katra ar savu pamatbiznesa daļu. Apvienošanās iedos tirgum spriganumu un saasinās konkurenci. Patērētājiem šī viennozīmīgi ir laba ziņa.