Šogad zelta tirgū bija vērojama pozitīva dinamika, galvenokārt pateicoties pieaugošai nenoteiktībai pasaules ekonomikā un ģeopolitikā. 2016.gads bija sācies ar vērienīgu kritumu ASV un Eiropas akciju tirgū, kas motivēja investorus meklēt klasiski drošākus investīciju veidus – dārgmetālus un valdības obligācijas.

Papildus tam tādi faktori kā ASV Federālo rezervju sistēmas (FRS) neskaidra pozīcija attiecībā par procentu likmju celšanu, diskusijas par "Brexit" referendumu, bažas par Eiropas Savienību (ES) un Ķīnas izaugsmi, Eiropas Centrālās bankas (ECB) negatīvās procentu likmes, kā arī ģeopolitiskā situācija pasaulē vairoja pieprasījumu pēc dzeltenā metāla. Rezultātā raķetes ātrumā zelta cena gada 1.ceturksnī palielinājās par 16% (EUR) un 20% (USD).

Gada 2.ceturksnī līdzīgu zelta tirgus reakciju izraisīja Brexit referenduma rezultāti, sasniedzot pēdējo 2 gadu laikā augstāko līmeni. Zelta tirgus rallijs saglabājas arī 3.ceturksnī, tomēr septembra beigās novērojām mērenu zelta cenas korekciju (-4%), kas ir saistīta ar ASV dolāra kāpumu un FRS vadītājas Dženetas Jellenas spekulācijām, ka visbeidzot procentu likmes palielinājums notiks līdz gada beigām.