Informācijai mūsdienās ir liels spēks – medijos izskanējušais var mainīt gan uzņēmumu, gan cilvēku likteņus, bet kā mediji un ziņas ietekmē notikumus biržās?

Iespējams, kādam varētu būt palikusi atmiņā Maikla Duglasa iejušanās pagājušā gadsimta nogales biržas spēlmaņa Gordona Gekko tēlā Holivudas filmā "Volstrīta", kur viens no sižetiem bija informācijas aizkavēšana no Tokijas par 7 sekundēm. Zinot to, ko citi vēl nezina, to veiksmīgi varēja izmantot savā labā biržā. Tāpat filmā netika smādēta dažādas iekšējas informācijas iegūšana, galu galā novedot pie apsūdzībām no vērtspapīru tirgus uzraugu puses, vienam no sižeta varoņiem uz ilgu laiku nonākot cietumā.

Informācijas iegūšanas ātrums un likumība ir aktuāli arī patlaban. Tiesa, mūsdienās 7 sekundes ir daudz, jo līdz ar tehnisko progresu viss var izšķirties sekunžu desmitdaļu laikā. Iespējams, par progresu var runāt saistībā ar informācijas iegūšanas likumību, tomēr iepriekšējā finanšu krīze vedina domāt, ka vērtspapīru tirgus uzraugi nav tik modri kā no juridiskā korektuma viedokļa godprātīgs ieguldītājs varētu vēlēties. Tas saistīts gan ar pieaugošo finanšu tirgū ieplūstošo naudas masu, gan - kā rāda iepriekšējās krīzes un arī pēckrīzes pieredze - arī tirgus dalībnieku vēlmi ar to manipulēt.