Lai uzņēmums saņemtu aizdevumu bankā, nereti nākas kaut ko ieķīlāt, kas, protams, nozīmē risku pazaudēt ieķīlāto īpašumu. Ko ieķīlāt? Kā minimizēt riskus? Kā šādā situācijā rīkoties gudri?

Raksts tapis sadarbībā ar Artu Beitāni, SIA "Behrens / Oaklins M&A Baltics" konsultanti.

Nepieciešamība pēc investīcijām parasti rodas ne tikai jaunpienācējiem uzņēmējdarbībā, bet arī sevi jau pierādījušiem uzņēmējiem. Parasti papildu kapitāls palīdz uzņēmumiem attīstīties, piemēram:

  • iegādāties jaunas darba telpas, nekustamo īpašumu, iekārtas, autotransportu un citus pamatlīdzekļus, kā arī veikt remontu vai rekonstrukciju;
  • palielināt apgrozāmo līdzekļu apjomu;
  • attīstīt jaunus uzņēmējdarbības virzienus.

Pastāv vairāki uzņēmuma vai attīstības projektu finansējuma avoti, kas parasti atšķiras pēc to mērķa, pielietojuma, termiņa, kā arī riska, ko uzņemas finansētājs. Bankas aizdevums parasti ir viens ar visaugstāko atmaksas prioritāti, jo tas parasti ir nodrošināts ar hipotēku un ķīlām uz uzņēmuma aktīviem, un tam ir visaugstākā atmaksas prioritāte uzņēmuma maksātnespējas gadījumā. Līdz ar to banka, izsniedzot kredītu, ir gatava uzņemties mazāk riska, bet prasa arī zemāku cenu (procentu likmi) par izsniegto aizdevumu.