Lai arī Latvija ir samērā maza valsts, katra pilsēta un novads ir unikāli un, to darbības rezultāti ir atšķirīgi, ņemot vērā vēsturiskās uzņēmējdarbības tradīcijas, atrašanās vietu, biznesu diversifikāciju utt.

Oficiālā statistika apliecina – Latvijas ekonomika aug. Kopš 2011.gada iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums bijis 2-6% apmērā, un ekonomisti lēš, ka pagājušajā gadā IKP pieaugums bijis virs 2%, turklāt šogad izaugsme būs vēl lielāka – ap 3%. Lai arī dažādu valsts iestāžu un komercbanku prognozes atšķiras, ir pārliecība par izaugsmes tempu nelielu kāpumu.

Lai gan latviešiem tradicionāli ir raksturīga samērīga neapmierinātība, vai tā būtu ekonomikā, vai politikā, šoreiz raksta mērķis ir paskatīties, kā finanšu situācija izskatās dažādās Latvijas lielākajās pilsētās un kam tiešām ir pamats būt vairāk neapmierinātiem ar dzīvi. Izbraucot ārpus Rīgas, redzami daudz koptāki lauki un pilsētas salīdzinājumā ar 10 gadu nesenu pagātni. Apdzīvotās vietas meklē savu identitāti un veidu, kā piesaistīt uzņēmumus, tūristus un iedzīvotājus. Tai pašā laikā, nenoliedzami, reģioni ir kļuvuši tukšāki, iedzīvotāju skaits ir samazinājies. Šai tendencei joprojām nav atrasta pretinde.