Latvijas eksporta un importa apmērs šī gada pirmajos 5 mēnešos joprojām bija mazāks nekā Lietuvai un Igaunijai, savukārt lielākais ārējās tirdzniecības bilances deficīts starp Baltijas valstīm bija Lietuvā, vēstīts Centrālajā statistikas pārvaldē.

Tās apkopotie dati liecina, ka 2016.gada pirmajos 5 mēnešos Latvijas eksporta apmērs bija 4,011 miljardi eiro, Lietuva eksportēja preces 8,882 miljardu eiro vērtībā, bet Igaunija – 4,846 miljardu eiro vērtībā.

Tostarp Latvija 74% no valsts kopējā eksporta apmēra izvedusi uz Eiropas Savienības (ES) valstīm, savukārt Lietuva uz ES valstīm izvedusi 62% no kopējā eksporta apmēra, bet Igaunija – 75% no kopējā valsts eksporta apmēra.

Latvijas preču izvedums uz Lietuvu šī gada pirmajos 5 mēnešos bija 18% no kopējā valsts eksporta apmēra, bet uz Igauniju – 13%. Lietuva uz Latviju izveda 10% no kopējā Lietuvas eksporta apmēra, bet uz Igauniju – 5% no kopējā valsts eksporta apmēra. Savukārt Igaunija uz Latviju izveda 9% no kopējā valsts eksporta apmēra, bet uz Lietuvu – 6% no kopējā eksporta apmēra.

Gada pirmajos 5 mēnešos Latvijas importa apmērs bija 4,781 miljardi eiro, Lietuva importēja preces 9,774 miljardu eiro apmērā, bet Igaunija – 5,587 miljardu eiro apmērā.

Tostarp no ES valstīm Latvija ievedusi 79% no kopējā importa apmēra, Lietuva – 71%, bet Igaunija – 84% no kopējā importa apmēra.

Latvijas ievedums no Lietuvas šī gada pirmajos 5 mēnešos bija 17% no kopējā Latvijas importa apmēra, bet no Igaunijas Latvija ieveda 8% no kopējā valsts importa apmēra. Lietuva no Latvijas ieveda 8% no kopējā Lietuvas importa apmēra, bet no Igaunijas – 3% no kopējā valsts importa apmēra. Savukārt Igaunija no Latvijas un arī Lietuvas ieveda pa 9% no kopējā valsts importa.

Apkopotie dati liecina, ka pirmajos 5 mēnešos ārējās tirdzniecības bilance visām 3 Baltijas valstīm bija negatīva. Latvijai ārējās tirdzniecības deficīts bija 770 miljoni eiro, Lietuvai – 892,2 miljoni eiro, bet Igaunijai – 741,4 miljoni eiro.

BNS_logo.jpg