Kas ir Eiropas Savienība? Izrādās, tas bija otrs populārākais jautājums, ko Lielbritānijas interneta lietotāji ievadīja “Google” meklētājā, kopš tika paziņoti referenduma rezultāti, kurā Apvienotās Karalistes pilsoņi ar nelielu balsu vairākumu nobalsoja par izstāšanos no Eiropas Savienības. Pirmajā vietā bija jautājums – ko nozīmē izstāties no Eiropas Savienības?

Lai arī Eiropas Savienības (ES) līderi steidzina Lielbritāniju iedarbināt Lisabonas līguma 50.pantu, ar kuru tiek uzsākta kādas dalībvalsts izstāšanās no savienības, Apvienotā Karaliste līdz ar premjerministra Deivida Kamerona atkāpšanos no amata pieņemt konkrētu lēmumu pagaidām nesteidzas. Neskaidrība par Lielbritānijas dalību ES saglabāsies ilgstoši, un vismaz visa vasara joprojām būs dažādu spekulāciju par atkārtotu referendumu, ārkārtas vēlēšanām Lielbritānijā, baumu, ka varētu būt īpašas vienošanās, un citu neskaidrību laiks. Nav noslēpums, ka finanšu tirgiem neskaidrība nepatīk – jo lielāka nenoteiktība, jo krasākas svārstības, un, jo ilgāk finanšu tirgi ir neziņā un to rīcība ir neadekvāta, jo negatīvāka ietekme uz valstu ekonomiku. ““Brexit” (Lielbritānijas izstāšanās no ES) ietekme uz pasaules ekonomiku būs atkarīga no britu un Eiropas politiķu turpmākās rīcības. Jo saraustītāka un pretrunīgāka būs politiķu darbība, jo negatīvāka ietekme uz ekonomiku,” vērtē AS “Swedbank” galvenais ekonomists Mārtiņš Kazāks.

Valūtas kurss iegriež

Lielbritānija ir viena no lielākajām Latvijas eksporta valstīm, pērn vietējie uzņēmumi uz to eksportēja preces apmēram pusmiljarda eiro vērtībā, gandrīz 70% veidoja koksne un tās izstrādājumi. Pēc “Brexit” referenduma rezultātu paziņošanas mārciņas vērtība pret eiro saruka par 6%.