2023.gada aprīlī Saeima apstiprināja vairākus grozījumus Būvniecības likumā, kuriem noteikts dažāds spēkā stāšanās termiņš. 2024. gada 1. janvārī stāsies spēkā regulējums, kas mazinās administratīvo un finansiālo slogu būvspeciālistiem, kā arī būvspeciālistu darbības sfēru sadrumstalotību – būvdarbu būvuzraudzības specialitāte tiek pievienota būvdarbu vadīšanas specialitātei, saglabājot normatīvajā regulējumā esošo būvuzraudzības pienākumu un būvuzrauga lomu būvniecības procesā.

Līdz ar to turpmāk būvdarbu būvuzraudzību varēs veikt būvspeciālisti ar sertifikātu būvdarbu vadīšanā. Vienlaikus informējam, ka tuvākajā laikā tiks arī precizēti būvdarbu vadīšanas specialitātes sfēru nosaukumi, nosaucot tās par būvdarbu vadīšanu un būvuzraudzību.

Būvspeciālistiem, kuriem ir būvprakses sertifikāti būvdarbu vadīšanā un būvuzraudzībā vienā būvju sfērā (piemēram sertifikāts gan ēku būvdarbu vadīšanā, gan ēku būvdarbu būvuzraudzībā), tiks anulēti sertifikāti būvuzraudzībā, jo turpmāk būvuzraudzību varēs veikt ar sertifikātu būvdarbu vadīšanas specialitātē atbilstošā darbības sfērā.