Šomēnes Valsts policija (VP) nosūtīja prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai lietu pret kādu ārvalsts pilsoni. Aizdomās turētais, būdams uzņēmuma izpilddirektors, izmantojot viņam piešķirtās pilnvaras, nelikumīgi atsavinājis uzņēmumam piederošās kapitāldaļas citos uzņēmumos par labu sev piederošajam uzņēmumam un legalizējis noziedzīgā ceļā iegūtos līdzekļus. Tādējādi persona nodarījusi materiālos zaudējumus vairāk nekā 2,6 milj. eiro apmērā. Lai nodrošinātu noziedzīgi iegūtās mantas atdošanu pēc piederības īpašniekam, VP piemērojusi arestu kapitāla daļām, nekustamajiem īpašumiem un kustamai mantai, informē VP.

2022.gadā VP Rīgas reģiona pārvaldē tika saņemts iesniegums par to, ka, iespējams, izdarīta krāpšana ar kāda uzņēmuma kapitāldaļām. Proti, cietusī persona, kas ir uzņēmuma īpašnieks, veicot pārbaudi Uzņēmumu reģistrā, konstatēja, ka ir mainījies uzņēmuma īpašnieks un viņam piederošas uzņēmuma kapitāla daļas ir pārrakstītas aizdomās turētās personas uzņēmumam. Nebija noslēgts ne pirkuma līgums, ne veikta apmaksa par kapitāla daļām. Reaģējot uz saņemto iesniegumu, policija uzsāka notikušā izmeklēšanu.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka aizdomās turētais, būdams cietušajam piederoša uzņēmuma izpilddirektors, kuram cietušā interesēs bija piešķirtas tiesības rīkoties ar viņa mantu, ar mērķi gūt materiālu labumu nolēma izmantot viņam piešķirtās tiesības un tīši, prettiesiski, apzinoties savu darbību prettiesisko raksturu, nelikumīgi atsavināja cietušajam piederošās kapitāldaļas par labu sev piederošajam uzņēmumam, lai ar tām rīkotos pēc saviem ieskatiem. Minētais deva iespēju aizdomās turētajai personai atsavināt nekustamos īpašumus un kustamo mantu un iegūt sev materiālo labumu. Tādējādi kopumā tika nodarīts materiālais zaudējums 2 646 690 eiro.

Aizdomās turētais ir citas Eiropas Savienības dalībvalsts pilsonis, kurš iepriekš Latvijas Valsts policijas redzeslokā nebija nonācis.

Izmeklētais noziedzīgais nodarījums tika kvalificēts pēc Krimināllikuma (KL) 179.panta 3.daļas (par piesavināšanos lielā apmērā) un pēc KL 195.panta 1.daļas (par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu). Par piesavināšanos lielā apmērā likumā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz 10 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un probācijas uzraudzība uz laiku līdz 3 gadiem vai bez tās. Savukārt par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz 4 gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Iegūstot pietiekamu pierādījumu kopumu, 2024.gada 6.septembrī VP amatpersonas minēto kriminālprocesu nosūtīja Rīgas Austrumu prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai pret 1968.gadā dzimušo ārvalsts pilsoni.

Mantisko jautājumu risināšanai, lai nodrošinātu iespējamo noziedzīgi iegūtas mantas atdošanu pēc piederības īpašniekam, pirmstiesas izmeklēšanas laikā tika piemēroti aresti kapitāla daļām, nekustamajiem īpašumiem un kustamai mantai.