Saeima 17. martā galīgajā lasījumā pieņēma jauno Dzīvojamo telpu īres likumu, kas stājās spēkā 1. maijā. Kādas ir būtiskākās problēmas šajā jomā, un kas mainīsies īrniekiem un izīrētājiem?

Rīgas un pilsētas apkārtnes nekustamo īpašumu tirgus beidzamos gados aktīvi piesaista gan ārvalstu investorus, gan arī mudina vietējos investorus iesaistīties nekustamā īpašuma tirgū. Rīga ir pievilcīga investīciju vide, jo saglabājušies daudzi vēsturiski un arhitektoniski bagātīgi izgreznoti īres nami, kur investīciju atdevi nodrošina īres un nomas ienākumi. Tāpat iespējami arī citi ieguvumi, veicot namu renovāciju, modernizāciju un attīstību vai sadalot māju atsevišķos dzīvokļu īpašumos. Investorus ārpus Eiropas papildus saista iespēja saņemt uzturēšanās atļauju, kā arī piekļuve Eiropas tirgum pilsētā, kas ģeogrāfiskā novietojuma dēļ ir savienojuma punkts Rietumeiropas, Skandināvijas un Austrumu tirgum.

Lai gan Covid-19 radītā krīze ietekmējusi arī nekustamā īpašuma darījumu daudzumu, tomēr jānorāda, ka tā nav nozīmīgi mazinājusi darījumu cenas investoru līmenī. 2020. gada pavasarī visas nozares ievēroja piesardzību, gaidot nezināmu un iepriekš nepieredzētu notikumu attīstību, savukārt šobrīd investori ir pietiekami aktīvi, uztverot šo laiku kā iespēju īpašumu iegādei un vēlākai realizācijai. Tāpat pieprasījumu nav zaudējis arī īres tirgus. Atsevišķas jomās novērojams hipotekāro kredītu pieprasījuma kritums un namu īpašnieku nepieciešamība samazināt nomas cenas nomniekiem, ko ietekmējusi krīze vai ieviestie ierobežojumi.