Darba un ģimenes dzīves līdzsvars, izmaiņas Darba likumā, darbinieku veselības dati, publiskie iepirkumi – piedāvājam nelielu ieskatu tēmās, kas lasāmas jaunajā “iTiesības” drukātajā žurnālā.

Starp darba un ģimenes dzīvi

Beidzamā laikā par darba un ģimenes dzīves līdzsvaru ir īpaši daudz diskusiju, un tā nozīme izcelta arī dažādu normatīvo aktu izmaiņu kontekstā. Skaidrojām, kādas priekšrocības strādājošiem vecākiem jānodrošina jau šobrīd, kādas problēmas rodas praksē un kādi uzlabojumi plānoti, lai tās risinātu. Valsts iestāžu, uzņēmēju un ekspertu viedokļus un ieteikumus apkopoja Dārta Spridzāne.

Aizsargājamie darbinieku veselības dati

Kādos gadījumos darba devējs drīkst interesēties par darbinieka veselību? Vai pieļaujams darbiniecei vaicāt par grūtniecību? Vai drīkst darbinieku nosūtīt uz pārbaudi, ja darba devējam ir aizdomas, ka tieši veselības stāvoklis ietekmē darba izpildes kvalitāti? Meklējam atbildes kopā ar SIA “WALLESS zvērinātu advokātu birojs” juristi Stellu Kaprāni.

Kā atlaist darbinieku?

Darbinieka atlaišana ir svarīga darba attiecību sastāvdaļa, jo abām pusēm šajā procesā jāzina un jāsaprot, kā rīkoties, lai iegūtu iespējami lielāku labumu no šī ne visai patīkamā procesa un samazinātu potenciālās domstarpības. Kopā ar juristi Olgu Petrovsku aplūkojam, kādi var būt atlaišanas iemesli, kā jānotiek šim procesam un par ko darbinieks jāinformē atlaišanas gadījumā!

Attālinātais darbs “gājputniem”

Lai gan šobrīd baudām mūsu pašu klimata siltākos un saulainākos brīžus, par sevi neļauj aizmirst arī aukstā un garā ziema. Beidzamā laikā arī Latvijas iedzīvotāji kļūst par “gājputniem” un ziemu pārlaiž kādā siltākā pasaules vietā. Kā rīkoties darba devējam, ja darbinieks īslaicīgi pārceļas uz dzīvi citā laika zonā? Vai tas uzskatāms par “nakts darbu”? Skaidro ar SIA “ZAB Ellex Kļaviņš” zvērināta advokāta palīgs Ints Skaldis.

Publiskie iepirkumi pārmaiņu vējos

Jau marta sākumā Saeimā pieņemti grozījumi Publisko iepirkumu likumā, paredzot nodrošināt, ka publiskajos iepirkumos var piedalīties tikai godprātīgi kandidāti un pretendenti. Izmaiņas stāsies spēkā no nākamā gada, bet ar jaunajiem pretendentu izslēgšanas pamatiem jau tagad iepazīstina SIA “KPMG Law ZAB” vecākais jurists Ronalds Vītols.

Šīs un citas tēmas lasiet “iTiesības” jūlija numurā! Vairāk par abonēšanas iespējām sadaļā ABONĒŠANA.